POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Další účast USA: dynamika Apache, statika KC-135 a F-16

16.09.2015, 10:46

Letošní účast ozbrojených sil USA na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušný sil AČR bude opravdu výjimečná. Kromě již oznámeného konvertoplánu CV-22B Osprey a strategického bombardéru B-52 se představí tanker KC-135, stíhací letouny F-16 a v premiérové dynamické ukázce bitevní vrtulník AH-64 Apache.

Spojené státy tak na Mošnově překonají jednak svůj historický rekord předváděných strojů a jednak předvedou unikátní podívanou pro návštěvníky akce. Celkem pět amerických letounů se tak představí v Ostravě na statické prezentaci. Vrtulník Apache pak předvede dynamickou ukázku, která ještě v České republice nebyla k vidění. Američané tím překonají svůj dosavadní rekord z roku 2012.

„Jedná se o historicky největší účast této světové mocnosti, která návštěvníkům předvede kromě bezpilotních prostředků také leteckou techniku všech typů, od vrtulníků přes přepravní stroje a stíhačky až po strategický bombardér,“ uvedl Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000.

Bojový vrtulník AH-64 Apache, který slouží především k ničení obrněných pozemních cílů, předvede svou dynamickou ukázku pouze v sobotu dopoledne, posléze odletí rovnou do Polska. Na Mošnově si odbyl premiéru v roce 2008, kdy se na statické ukázce představil stroj nizozemského letectva. Účast amerického stroje se letos podařilo zajistit díky cvičení Ample Strike 2015, které právě probíhá v Náměšti nad Oslavou. Uvedený bitevní vrtulník AH-64 je součástí U.S. Army Europe v Německu, která zatím na Dnech NATO představila v roce 2008 vrtulník Black Hawk.

ZMĚNA: Z důvodu chybějícího povolení pro veřejné vystoupení se bohužel ukázka AH-64 Apache neuskuteční
Premiérová ukázka vrtulníku AH-64 se neuskuteční (18.9. 2015)

Čtěte: Osprey se vrací do Ostravy!

Čtěte: Po třech letech se na Mošnov vrací bombardér B-52H Stratofortress!

K nově oznámeným účastníkům Dnů NATO dále patří KC-135 Stratotanker pro doplňování paliva za letu, který do Mošnova přiletí již počtvrté. Stíhací letoun F-16 se též na ostravském letišti objevuje pravidelně, v amerických barvách se představil zatím pouze jednou, a to v roce 2007, kdy dynamickou ukázkou zaujal Viper East Demo Team.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro