POTVRZENÁ ÚČAST 2024        

Zprávy

Z Francie přiletí na svou premiéru Mustang X Ray Demo Team

02.05.2024, 10:57

Řady zahraničních účastníků letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR rozšiřuje Francie. Návštěvníci akce se mohou těšit na premiéru mladého Mustang X Ray Demo Teamu, který zároveň na mošnovském letišti poprvé představí cvičné letouny PC-21.

Mustang X Ray Demo Team byl vytvořen teprve v roce 2021 a jeho účelem je prezentace turbovrtulového letounu PC-21 a ukázka práce letecké školy francouzského letectva. Tým se sestává ze dvou letounů PC-21, tvoří ho ovšem tři letečtí instruktoři – dva na pozici pilotů a jeden zastává funkci trenéra. Jeho ukázka je pak složena z několika přeletů ve formaci, opozičních přeletů a samostatných manévrů. 

„Francouzské letectvo se na Dnech NATO představuje pravidelně, ale dynamickou ukázku v jeho podání jsme mohli vidět naposledy před pěti lety v podání legendární akrobatické skupiny Patrouille de France s letouny Alphajet. Jsme velmi rádi, že se nyní můžeme těšit na další akrobatické vystoupení, a to zrovna na strojích PC-21, jež Alphajety ve výzbroji francouzského letectva nahrazují,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Po PC-7 a PC-9 to rovněž znamená pokračování představování cvičných letounů z produkce švýcarské firmy Pilatus.“

Pilatus PC-21 je jednomotorový turbovrtulový stroj, který bývá označován jako cvičný letoun 21. století, který svým výkonem dle výrobce dosahuje parametrů proudových strojů. Výbava a kokpit letounu umožňuje nácvik ovládání bojových letounů včetně ovládání zbraní či elektronického boje. I díky těmto vlastnostem jej nalezneme v arzenálu více než deseti letectev Evropy, Asie či Austránie, kde nahrazuje jak vrtulové, tak proudové letouny.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky 2024!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro