POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Osprey se vrací do Ostravy!

27.07.2015, 11:20

Hvězda uplynulého ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se na Letišti Leoše Janáčka Ostrava představí i letos. Americké Velitelství speciálních operací opět vysílá na největší bezpečnostní show v Evropě svůj konvertoplán CV-22B Osprey.

Stroj se sklopnými rotory, jež se může chovat jako vrtulník i jako letadlo, před rokem ohromil návštěvníky, kteří si ho mohli prohlédnout i zevnitř. Kvůli svým operačním povinnostem musel bohužel odletět již v sobotu.

„Letos si zřejmě návštěvníci naší akce budou moci konvertoplán Osprey prohlédnout na statické ukázce po celou dobu trvání naší akce. Jeho účast je výbornou zprávou nejen pro letecké nadšence, neboť účast Osprey na veřejných show je v Evropě stále velmi výjimečná,“ uvádí Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000.

Stejně jako loni, i tentokrát dorazí Bell Boeing CV-22B Osprey spadající pod 352. skupinu speciálních operací umístěné na základně RAF Mildenhall ve Velké Británii. Tato jednotka je v Evropě jediná, která má Osprey zařazené ve své výzbroji. Disponuje přitom pouze deseti kusy, z nichž první obdržela v červnu 2013.

  

Díky překlopným motorům dokáže Osprey startovat a přistávat jako vrtulník, cestovní rychlost však má podstatně vyšší, srovnatelnou s turbovrtulovými dopravními letouny. Tyto schopnosti mu umožňují rychle operovat ve složitých geografických podmínkách, což jej předurčuje například pro využití speciálními jednotkami – zajišťuje jejich dopravu či zásobování za všech okolností a v nebezpečných územích.

Dynamická ukázka Bell Boeing CV-22B Osprey z loňského ročníku:

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro