POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

USA: Premiéra obrněnce Stryker i návrat amerických velikánů

06.09.2018, 11:08

Spojené státy jakožto speciální partnerský stát letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR významně rozšiřují svou již potvrzenou účast. Zatímco americká armáda si přichystala další premiérovou prezentaci v podobě obrněného transportéru Stryker, americké letectvo a národní garda se vrací s leteckými obry v podobě bombardéru B-52, tankeru KC-135 a dopravního letounu C-17, jež na statice dále doplní i dvojice stíhacích letounů F-16.

Spojené státy, jež v rámci letošního ročníku Dnů NATO plní roli speciálního partnerského státu, se na mošnovském letišti pravidelně prezentují již od roku 2007, letos však poprvé i s pozemní obrněnou technikou: „Účast USA jakožto zvláštní partnerské země je zároveň určitým symbolem vzhledem k míře, jakou se Spojené státy zasloužily o vznik samostatného Československa. Proto jsme nesmírně rádi, že se této speciální role ujaly právě letos, navíc s nejširší prezentací v rámci střední Evropy,“ vyzdvihuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Statická expozice americké armády bude nově rozšířena o premiérovou účast kolového obrněného transportéru Stryker, jehož si někteří návštěvníci mohou pamatovat z operace Dragoon Ride, během níž se v roce 2015 přesouval konvoj americké armády přes Českou republiku. Stryker tak doplní již potvrzenou pozemní obrněnou techniku zastoupenou hlavním bojovým tankem M1 Abrams a bojovým vozidlem pěchoty M2 Bradley, které se na statické ukázce představí společně s dvojicí bitevních vrtulníků AH-64 Apache.

Návratu se dočkají také divácky oblíbení letečtí obři v podání strategického bombardéru B-52 Stratofortress a tankovacího letounu KC-135 Stratotanker. Zatímco první jmenovaný bude pocházet z řad amerických vzdušných sil, prezentaci zmíněného tankeru zajistí letecká složka Národní gardy Nebrasky. Prezentace bude zároveň obohacena o zástupce Národní gardy Arizony, jež přiletí se dvěma legendárními stíhacími letouny F-16 Fighting Falcon, nejrozšířenějšími stroji svého druhu současnosti, o čemž svědčí jejich účast na Dnech NATO také v belgických, dánských, nizozemských a polských barvách.

„Poslední trojice zmíněných letounů se bude rovněž účastnit mezinárodního taktického cvičení Ample Strike, které se v České republice každoročně koná počátkem září. Pravidelná účast USA na tomto cvičení posiluje nejen česko-americké vztahy, ale také interoperabilitu obou letectev,” oceňuje velitel Vzdušných sil AČR brigádní generál Petr Hromek.

Americké vzdušné síly bude na statické ukázce reprezentovat také dopravní letoun C-17 Globemaster III, který se na mošnovském letišti znovu představí po dlouhých jedenácti letech. Tento stroj zároveň speciálně pro účely Dnů NATO dopraví i víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom, jehož premiérovou účast zajistí jeho výrobce a zároveň hlavní partner akce Bell Helicopter.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro