POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

RAF předvede dynamiku F-35B!

31.08.2023, 18:00

Britské královské letectvo návštěvníkům letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR nabídne exkluzivní premiéru. Poprvé se na evropském kontinentu v dynamické ukázce představí jeho letoun F-35B Lightning II.  

Nejvyspělejší bojový letoun současnosti F-35 Lightning II se na mošnovském letišti objevil již dvakrát. V roce 2021 se stroj italského letectva představil na statické ukázce, loni pak nizozemský v průletu. Letos se však můžeme těšit na plnohodnotnou dynamickou ukázku varianty F-35B, která je schopna kolmého vzletu a přistání a která dosud na Dnech NATO nevystoupila. Jeden letoun bude umístěn i na statické ukázce.

© Ministerstvo obrany Velké Británie© Ministerstvo obrany Velké Británie

„Letová ukázka F-35B patří mezi to nejlepší, co lze v současnosti na leteckých přehlídkách vidět, a my jako organizátoři jsme ani nedoufali, že toto budeme moci návštěvníkům naší akce letos nabídnout. Je to pro nás splněný sen, když jsme po potvrzení Eurofighteru navíc neměli žádné indicie, že by britské letectvo plánovalo ještě rozšířit své zastoupení," uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Bylo to navíc právě britské letectvo, díky jehož letounu Harrier jsme mohli u nás poprvé a naposled vidět letadlo 'viset' ve vzduchu, a jsme opravdu nadšení, že díky RAF a letounu F-35B budeme moci tuto exkluzivní schopnost spatřit znovu."

F-35 Lightning II je jednomotorový víceúčelový bitevní letoun páté generace z dílny firmy Lockheed Martin. Jeho hlavní předností je široká variabilita použití, kdy letoun může poskytovat přímou leteckou podporu jednotkám na zemi, vybojovat vzdušnou nadvládu nebo se zapojit do elektronického boje. Vyrábí se ve třech variantách, z nichž se F-35B vyznačuje právě schopností vertikálního vzletu a přistání. 

V současné době se letouny F-35 nachází v arzenálech USA, Izraele či Austrálie, z evropských států pak Velké Británie, Itálie, Nizozemí nebo Norska. Tento seznam se průběžně rozšiřuje, jak státy dostávají své objednané letouny. Jejich nákup zvažuje i Česká republika, aby s nimi nahradila švédské letouny JAS-39 Gripen.

V kombinaci s Typhoonem nám tak britské letectvo představí celý svůj arzenál bojových letadel.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro