POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

První americká účast oznámena! Přiletí Chinook a Apache

17.08.2023, 13:04

Ozbrojené síly Spojených států amerických začínají potvrzovat techniku, jakou si na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR připravily. A hned se od americké armády můžeme těšit na premiéru transportního vrtulníku CH-47 Chinook.

O jeho atraktivní ukázku jsme loni přišli kvůli uzemnění Chinooků, a tak jsme zatím neměli možnost tento stroj od firmy Boeing vidět v amerických barvách na mošnovském letišti. Společně s ním nebude chybět ani útočný vrtulník AH-64 Apache, který byl na statické ukázce i minulý rok.

„CH-47 Chinook se na Dnech NATO v Ostravě zatím ukázal jen jednou, a to pod nizozemskou vlajkou v roce 2008. Máme zde tedy velký návrat po 15 letech, který věříme, že zaujme mnoho návštěvníků,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Účast USA je tradičně velmi pestrá a nabízí ty nejmodernější kusy techniky, jaké na akci můžeme mít. Proto nás každý rok velmi těší jejich účast a rozhodně se nejedná o jediné stroje, jaké USA na Dnech NATO ukáže.“

Střední transportní vrtulník CH-47 Chinook je charakteristický svým tandemovým uspořádáním dvou nosných rotorů. Za jeho výrobou stojí firma Boeing a prvního vzletu se dočkal v roce 1961. Chinook je schopen uvést až 55 vojáků nebo 12 700 kg nákladu. Letoun se zúčastnil například války ve Vietnamu a nadále slouží ve spoustě zemí – například v Japonsku, Španělku, Íránu či v Indonésii.

AH-64 Apache je víceúčelový bojový vrtulník, který americká armáda používá již 37 let. Vrtulník zvládá plnit pestrou škálu úkolů od ničení cílů až po palebnou podporu pozemním jednotkám. USA použila Apache například ve válkách v Iráku a Afghánistánu. V současné době je má ve svém arzenálu i Řecko, Nizozemsko, Jižní Korea či Saudská Arábie.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro