POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Polsko: ve vzduchu F-16, MiG-29, Su-22 a skupina Orlik, na zemi premiéra Bayraktaru

13.07.2023, 09:39

Vzdušné síly Polska, letošního speciálního partnerského státu Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, plánují skutečně exkluzivní prezentaci své výzbroje. Nad mošnovským letištěm hned předvedou čtyři letové ukázky, na zemi bude poprvé k vidění například dron Bayraktar TB2.

Polské letectvo tak nabídne dynamické a statické ukázky nových i starších strojů a návštěvníci tak budou mít možnost vidět široké spektrum techniky pokrývající stíhací, bezpilotní i víceúčelové letouny či vrtulník. Chybět nebudou ani cvičné turbovrtulové letouny, jejichž schopnosti předvede akrobatická skupina Orlik. Ta je tak třetí oznámenou akrobatickou skupinou letošního ročníku.

Změna: Dynamické ukázky letounů MiG-29 a Su-22 byly zrušeny (12. září 2023).

Z dynamických ukázek se návštěvníci mohou těšit na premiérové dynamické představení bojového letounu MiG-29. To bylo plánované už v roce 2014, kdy bylo Polsko rovněž partnerským státem, kvůli technické poruše však muselo být zrušeno. Ve vzduchu se ukáží i stíhací bombardér Su-22 a víceúčelový letoun F-16. Na statické ukázce bude nejvíce pozornosti lákat ve své premiéře bezpilotní letoun Bayraktar TB2, vedle něj budou vystaveny letouny F-16 a M28B Bryza a vrtulník S-70i Black Hawk.

„Polsko je jedním z nejvýznamnějších zahraničních partnerů Dnů NATO a tímto impresivním zaujmutím role partnerského státu to jen potvrzuje,“ oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Máme zde premiéry moderní techniky v podobě dronu Bayraktar i návrat legendárních strojů MiG-29 či Su-22. A toto je pouze letectvo, podobně rozsáhlou účast chystají i pozemní a speciální síly, o nichž budeme informovat později – vyjednávání stále probíhá.“

Bezpilotní letoun Bayraktar TB2 vyráběný tureckou společností Baykar získal světovou proslulost v úvodních týdnech ruské invaze na Ukrajinu v loňském roce, kdy významně pomohl ukrajinským silám zastavit ruská vojska. Stroj dokáže letět rychlostí až 222 km/h a ve vzduchu vydrží až 27 hodin, díky čemuž se řadí mezi nejlepší bezpilotní letouny současnosti. Polsko jej přitom pořídilo do své výzbroje v říjnu 2022.

V souvislosti s válkou na Ukrajině bývá často akcentován i víceúčelový bojový letoun MiG-29, v kódu NATO označovaný jako „Fulcrum“, který využívají obě válčící strany. Jedná se o dvoumotorový stroj, který byl zamýšlen jako sovětská odpověď na americké letouny F-16 a F/A-18 Hornet.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro