POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Německý velikán A400M bude simulovat tankování za letu

17.09.2020, 08:15

Již potřetí se na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR představí transportní letoun Airbus A400M Atlas. Pro tento rok si německé letectvo připravilo dvě speciální ukázky, během které bude Atlas simulovat doplňování paliva za letu dvojicí českých Gripenů a poté sám bude demonstrovat své letové schopnosti.

Letouny Airbus A400M se letos podílely na zvládnutí pandemie covid-19, když v barvách Španělska, Německa a Malajsie převážely ochranné pomůcky či pacienty ve vážném stavu. Právě vzhledem k jejich vytíženosti v rámci operačního nasazení je účast A400M na veřejných akcích stále vzácná.

„Letoun Airbus A400M patří mezi představitele nejmodernější vojenské techniky, kterou evropský zbrojařský průmysl může nabídnout. Jsme tak rádi, že jej i letos můžeme přivítat na letišti v Mošnově,“ vyzdvihuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Poprvé se navíc představí hned ve dvou letových ukázkách, kdy divákům živého přenosu nabídne v exkluzivní simulaci tankování za letu, do níž se zapojí také naše dva JAS-39C Gripen a poté svou samostatnou ukázku.“

A400M Atlas je čtyřmotorový turbovrtulový taktický přepravní letoun se strategickými schopnostmi vyvinutý společností Airbus ve spolupráci s některými aliančními státy. Mezi jeho specifika patří protichůdně otáčející se vrtule, které přispívají ke zlepšení letových vlastností. A400M můžeme nalézt ve výzbroji Francie, Německa, Španělska, Velké Británie či Turecka.

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro