POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Na moři trávíme i půl roku // Humans of NATO Days

19.03.2023, 18:30

Německo má na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR každoročně silné zastoupení. Ať jde o letectvo, pozemní armádu nebo námořnictvo, návštěvníci se mají na co dívat. Na uplynulém ročníku byl jedním ze strojů na statické ukázce vrtulník Sea Lynx. A my jsme vyzpovídali jeho pilota a zároveň letového velitele německého námořnictva, Toma Schneidera.

Proč jste se rozhodl stát pilotem námořnictva?
Celý život, už od dětství, jsem se chtěl stát pilotem a toto byl způsob, jak si tento sen splnit. Tak jsem si ho splnil.

A proč právě námořnictvo?
Přihlásil jsem se do ozbrojených sil a přijali mě do námořnictva, takže jsem teď tam. Ale mohl jsem skončit i u letectva. Ozbrojené síly rozhodly. Není v tom velký rozdíl.
 

 

Jaké jsou podmínky pro vstup do námořnictva, pokud jste německý voják?
Pokud chcete být důstojníkem námořnictva, musíte o to samozřejmě zaprvé požádat a zadruhé se musíte přihlásit jako pilot. Je to víceméně současně, takže je to na jedné přihlášce. A pak procházíte několika testy, které musíte samozřejmě udělat. Abyste se mohli stát důstojníkem, musíte být zdravotně, fyzicky a psychicky schopni uzpůsobilý.


Přečtěte si i další rozhovory s těmi, kteří se podílejí na Dnech NATO

Vrtulník Sea Lynx je určen pro vyhledávání ponorek. Jaká je vaše pracovní náplň jako pilota?
Moje práce nebo tedy práce posádky protiponorkového válečného vrtulníku je zejména vyhledávání ponorek a boj s nimi v severní oblasti, kde běžně operujeme.

V čem je vaše práce jiná ve srovnání s ostatními piloty?
Provozujeme vrtulníky z našich fregat německého námořnictva, takže jsme součástí lodi, nejsme pozemní, ale lodní. To je nejnáročnější a nejspecifičtější část práce. V porovnání s tím jsou armádní vrtulníky pozemní, ale my jsme na lodích. To je samo o sobě docela zajímavé.

Jak dlouhý čas trávíte na moři?
Obvykle jsme naloděni asi na 6 měsíců a zbytek roku jsme na naší pozemní základně námořnictva v Nordholz v severním Německu. Tam děláme lety ze země. Ale 50 % času jsme na moři.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro