POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Vojenská policie představí své kynology nebo bezpilotní pozemní vozidlo

14.09.2023, 15:29

Mezi tradičními účastníky Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR každoročně nechybí ani Vojenská policie, která se podílí i na policejním zabezpečení této velkolepé akce. Návštěvníci se mohou těšit na statickou ukázku techniky a vybavení Vojenské policie a letos nebude chybět ani dynamická ukázka kynologů nebo speciálních technických prostředků střežení prostoru. 

Příslušníci Vojenské policie (VP) si pro návštěvníky letošních Dnů NATO připravili hned dvě atraktivní dynamické ukázky. V dopolední ukázce příslušníci VP předvedou zadržení nebezpečného pachatele trestné činnosti za využití služebních psů, přičemž ukázka bude doplněna o předvedení poslušnosti psů a celkové představení kynologie VP. Odpolední dynamika zase nadchne fanoušky autonomní techniky, protože se v ní představí možnosti použití UGV (Unmanned Ground Vehicle), tedy bezpilotního pozemního vozidla. Obě ukázky bude možné sledovat u stanu VP.

Návštěvníci se mohou těšit i na statické ukázky. K vidění budou různé technické prostředky, například MKPV (mobilní kontrolní pracoviště) s osobním i zavazadlovým rentgenem, vozidlo MOPRO, čtyřkolka Polaris Ranger XP 1000 EPS, osobní automobily upravené pro potřeby Vojenské policie: Ford Focus, Škoda Karoq, Volkswagen Transporter pro šetření dopravních nehod nebo Mercedes Benz Vito opatřené komunikačními prostředky. Fanoušci jednostopých vozidel si také přijdou na své – představí se jim motocykly BMW 1200 GS a KTM 1290 Super Adventure. V nafukovacích stanech, které návštěvníky uchrání před případnou nepřízní podzimního počasí nebo zubatým zářijovým sluncem, je tradičně možnost zeptat se na cokoliv, co příchozí o Vojenské policii zajímá. Včetně vstupu do Aktivní zálohy nebo diskuze požadavků na vstup do služebního poměru. 

Zájemci si budou moci prohlédnout vybavení příslušníků oddělení dopravní a pořádkové služby, včetně moto obleku nebo analyzátoru alkoholu v dechu Dräger, vybavení pyrotechnické služby čítající elektronické „čichače“ na odhalení výbušnin i jejich prekurzorů, pyrotechnického robota i speciální ochranný oblek. Zbraně a balistickou ochranu jednotlivce, včetně protiúderového kompletu, přivezou příslušníci pohotovostního oddělení a nebude chybět ani oddělení kriminální služby se svou speciální technikou. Novinkou v prezentaci VP bude fotokoutek, možnost vyzkoušet si fyzické přezkoušení a vidět srovnání s kondicí profesionálních vojáků a kvíz o VP. Ten se představí v novém provedení - vyplnění kvízu o ceny bude možné pomocí QR kódu online, na vlastním mobilu. 

Příslušníci Vojenské policie plní na Dnech NATO úkoly policejní ochrany Ministerstva obrany, ozbrojených sil a vojenského materiálu, v souladu se Zákonem 300/2013 o Vojenské policii. Co to znamená konkrétně? Oddělení dopravní a pořádkové služby Velitelství Vojenské policie Olomouc provádí během konání akce doprovody zájmových osob, určených VIP a vojenské techniky. Dále naši příslušníci, včetně Aktivních záloh, při plnění svých služebních povinností střeží prostor statických i dynamických ukázek letadel i Armády České republiky, prostor pro VIP, kde mají prezentační stánky partnerské společnosti, i areál Letiště Leoše Janáčka Ostrava. 

Střežení probíhá v nepřetržitém režimu, nejen fyzicky prostřednictvím kontrolní a hlídkové činnosti příslušníků, ale i za pomoci technických prostředků RSS (perimetrický ochranný systém) a systému SOM (systém ochrany a monitorování). V rámci zajištění bezpečnosti návštěvníků budou vojenští policisté, stejně jako v předchozích letech, připraveni řešit různé problémové situace, které mohou na akci nastat. Centrálním místem činnosti vojenských policistů, bude stan se zázemím statických ukázek umístěný poblíž VIP parkoviště.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro