POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Sobotní Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR se odehrály opět ve velkém stylu

16.09.2023, 19:27

První den 23. ročníku Dnů NATO v Ostravě & 14. ročníku Dnů Vzdušných sil Armády České republiky proběhl ve znamení tématu modernizace. Již tradičně měli návštěvníci možnost vidět to nejlepší z činnosti a techniky jednotek Integrovaného záchranného systému, bezpečnostních sborů a armády nejen České republiky ale i dalších osmnácti států. V pozdně letním počasí jich na Letiště Leoše Janáčka Ostrava zavítalo přibližně 100 tisíc.

Za účasti premiéra České republiky Petra Fialy, ministryně obrany Jany Černochové, ministra vnitra Víta Rakušana, hejtmana Moravskoslezského kraje Jana Krkošky, primátora statutárního města Ostravy Jana Dohnala a vrcholných představitelů veřejného života byl výstřelem z tanku T-72M4CZ zahájen letošní ročník akce.

 

Prostor areálu akce se rychle zaplňoval a brzy byl naplněn nadšenými návštěvníky, kteří si užívali jak techniku na statických ukázkách, tak pozemní i letecké dynamické ukázky. Na mošnovském letišti bylo více než 90 letounů a na tisíc kusů pozemní techniky. Je těžké vyzdvihnout konkrétní ukázku, ale zcela jednoznačně ve vzduchu dominoval letoun F-35A amerického letectva a později F-35B britského královského letectva, který ukázal i svou unikátní schopnost a zůstal viset ve vzduchu. Tak, jako v jiných ročnících, byl i letos velký zájem o akrobatická vystoupení leteckých skupin, která reprezentoval švýcarský PC-7 TEAM a polské skupiny Orlik a Želazny. Na zemi se pak střídaly ukázky činnosti jednotlivých druhů vojsk, policie, Celní správy ČR a Vězeňské služby ČR.

Polsko, které má letos statut speciálního partnerského státu akce, pojalo svou účast opravdu velkolepě. Pozemní síly Polska nezůstaly pozadu za letectvem, návštěvníci akce tak mohli vidět dosud nejrozsáhlejší prezentaci těžké techniky a speciální výbavy, včetně premiérového vystoupení 25. letecké kavalerie.

Na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR se poprvé veřejnosti představily nejnovější přírůstky v inventáři českého letectva - bitevní vrtulník AH-1Z Viper a víceúčelový UH-1Y Venom. Zcela obleženy byly transportní letouny A400M Atlas německého a lucemburského letectva a  C-17 Globemaster amerického letetva, které si mohli návštěvníci prohlédnout i zevnitř. Proudy osob, které obcházely kompletní prostor statických ukázek, v podstatě nebral konce.

Akce pokračuje v neděli 17. září a předpověď počasí slibuje další slunečný den.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro