POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Snažíme se pokračovat v odkazu československých chemiků // Humans of NATO Days

23.07.2023, 09:02

Liberecký 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany je jediným specializovaným útvarem Armády ČR, který plní úkoly chemického zabezpečení a taky ty nejsložitější úkoly ochrany proti zbraním hromadného ničení nebo radioaktivním a toxickým látkám. Patří k těm nejlepším plukům v rámci celé Severoatlantické Aliance. Jak si takovou pozici vysloužil? A jak vypadají jeho zásahy při haváriích? O tom nám na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR povyprávěl četař Milan Kolomazník, starší průzkumník-specialista z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany generálmajora Oskara Starkoče.

Co vás vedlo k tomu stát se součásti tohoto pluku? Byla armádní kariéra váš sen od dětství? 
Já jsem vyrůstal v Liberci mezi příslušníky pluku, ne coby členů rodiny, ale znal jsem se s nimi už od mládí. Byl jsem k nim veden, takže už od školy jsem věděl, že budu vojákem. Táhlo mě to k armádě. 

Jaké jsou požadavky na vaši pozici? 
Já jsem starší průzkumník specialista, ale taky řidič, takže určitě musím mít příslušné řidičské oprávnění. Co se týče odbornosti, tak znalost vozidel, bojových chemických látek, dozimetrických veličin a základy průmyslových škodlivin a podobně. Procházíme relativně intenzivním zaškolováním, takže tohle všechno přijde vhod. Vzhledem k tomu, že pracujeme v maskách, popř. dýchacích přístrojích, tak fyzická zdatnost je taky důležitá. 

Váš pluk patří k nejlepším v NATO. Jak si tuto pozici vybudoval? 
Když se podíváme do historie, tak se českoslovenští chemici celosvětově proslavili v operaci Pouštní bouře. My se v tom snažíme pokračovat. Cvičíme tak, abychom byli nejlepší. Teď máme i nová vozidla IVECO, a ty nám taky pomáhají plnit úkoly co nejlépe. 

Můžete uvést, jakým dalším speciálním vybavením 31. pluk disponuje? 
Samozřejmě. Počínaje to přístroji a detektory, které jsou k naší práci potřeba. Dále již zmíněná párová vozidla IVECO, dekontaminační vůz ACHR90-M či stany dekontaminace osob. Nakonec zmíním i různé prostředky individuální ochrany, masky obleky a podobně. 

Jste vybaveni i proti radiaci? 
Ano. Můžeme využít jak přístroje, které jsou ve vozidle či přístroje výnosné. 


Přečtěte si i další rozhovory s těmi, kteří se podílejí na Dnech NATO

Takže i při úniku radiace byste uměli zasáhnout? 
V případě, že by to bylo potřeba, tak určitě. 

Jak obecně vypadá váš zásah při havárii? 
Záleží na druhu havárie. V případě, že by k něčemu opravdu došlo, nejdříve bychom dostali informace, co by to mohlo být. Pak bychom pomocí našeho vybavení šli zjistit o co skutečně jde. Snažili bychom se přiblížit co nejblíž a pak s tím pracovat. 

Jaký nejnáročnější úkol jste zatím plnil? 
To nedokážu říct, všechno má svoje specifika. Každá akce vám přinese další zkušenosti.
 

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro