POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Slovinské PC-9M: Rorýsi se vrací do Mošnova

12.03.2021, 12:35

Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR 2021 mohou těšit na dvojici slovinských letounů PC-9M Hudournik („rorýs“), ty se na letišti Leoše Janáčka Ostrava objeví po třech letech. Po Švédsku a Kanadě se tak jedná již o třetího potvrzeného zahraničního účastníka.

Slovinské letectvo se svou první účastí v roce 2012 se již stalo tradičním účastníkem Dnů NATO. I letos Slovinsko potvrdilo účast dvojice letounů PC-9M, které mohli návštěvníci v předchozích letech vidět jak ve vzduchu, tak na stojánce v rámci statických ukázek. 


PC-9M Hudournik

„Letouny PC-9M tvoří páteř slovinského letectva. Ačkoli nedosahují rychlostních parametrů silných proudových letounů, i lehká turbovrtulová letadla mají svoje místo ve výzbrojích současných armád, kde často slouží jako výcvikové letouny, díky své výborné manévrovací schopnosti jsou navíc velmi vhodné pro operace v prostředí slovinských velehor,“ poznamenává Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. 

PC-9M Hudournik je lehký turbovrtulový letoun z dílen švýcarské firmy Pilatus. V rámci vojenských letectev je využíván k leteckému výcviku před přechodem na výkonnější stroje. Slovinské letouny jsou ale vybaveny i držáky zbraní a jsou tak uzpůsobeny i pro lehké bojové mise a útoky proti pozemním cílům.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro