POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Slovensko ukáže ve vzduchu legendy: Albatros a Black Hawk

14.07.2022, 16:57

Slovenské letectvo na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR v dynamických ukázkách představí dva legendární stroje ze své výzbroje. Po šestileté odmlce se vrátí cvičný letoun L-39 Albatros, jehož doplní vrtulník UH-60M Black Hawk. Druhý tento vrtulník bude možné vidět na statické ukázce.

Díky slovenskému letectvu tak své letové vlastnosti předvede historicky nejrozšířenější cvičný proudový letoun a jeden z nejrozšířenějších vojenských vrtulníků. Oba stroje se tak řadí mezi legendy a oba též poprvé vzlétly v 70. letech. ale zatímco UH-60 Black Hawk je v modernizovaných verzích stále vyráběn, L-39 Albatros z dílen Aero Vodochody už nepostačuje nárokům na výcvik v moderních letectev a je postupně nahrazován či je využíván pro bojové úkoly.

autor: Ministerstvo obrany SR

Změna: Účast letounu L-39 byla zrušena (14. září 2022).

„Slovenské letectvo se na Dnech NATO představuje každoročně a těší nás, že si pro letošní ročníky přichystalo takovéto atraktivní ukázky. V případě Albatrosu se může jednat o jednu z posledních příležitostí je u nás vidět, vzhledem k jejich plánovanému vyřazení,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Navíc u nás vždy rádi uvítáme ukázky českého či československého leteckého průmyslu, nejen proto, že firma Aero Vodochody je jedním z hlavních partnerů akce.“ 


L-39 Albatros


UH-60M Black Hawk

Víceúčelové vrtulníky UH-60M Black Hawk od americké firmy Sikorski provozuje slovenské letectvo od roku 2017. Jejich univerzálnost umožňuje využití nejen pro bojové operace a přesuny či podporu pozemních sil, ale také pro výcvik a zajišťování pomoci při živelních pohromách.  

Oproti tomu L-39 byly zařazeny do výzbroje československého letectva už v roce 1972 a brzy budou nahrazeny za modernější stroje, které budou sloužit k výcviku slovenských pilotů pro americké nadzvukové letouny F-16. Jednou ze zvažovaných možností přitom je pořízení jejich nejnovějších nástupců z výroby Aera Vodochody - L-39NG.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro