POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Německo přiveze těžké obrněnce i speciální techniku 

24.08.2023, 11:19

Nezbytnou součástí Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je prezentace pozemní vojenské techniky. Ze zahraničních účastníků jí tradičně v hojném počtu ukazují ozbrojené síly Německa a letošek nebude výjimkou.

Německá pozemní technika se těší každý rok velké oblibě. Německá armáda letos přichystala tradiční statické ukázky v podobě bojového vozidla pěchoty Puma, obrněného kolového transportéru Boxer a hlavního bojového tanku Leopard 2.

Armádní techniku doplní i stroje Sil podpory, pro které je letošní účast doposud tou největší na Dnech NATO. Na statických ukázkách se představí kolové obrněné vozidlo Mowag Eagle, teleskopický manipulátor Merlo, transportér T6 Widder a další stroje. K tomu se návštěvníci mohou těšit i na dynamickou ukázku služebních psů.

„Německo je významným partnerem a spojencem České republiky, což potvrdilo i darem 14 tanků Leopard 2A4 náhradou za  techniku zaslanou na pomoc Ukrajině,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Nás tak, jako každý rok, velmi těší významná účast německé pozemní techniky, která bude zahrnovat jak netradiční ukázky, tak i oblíbené stálice, jako jsou těžká obrněná vozidla včetně tanku Leopard 2.“ 

Tanky Leopard 2 v modernizovaných verzích nyní slouží v armádách téměř 20 zemí a další si je objednávají, zpravidla jako náhradu za dosluhující sovětské typy. Mezi jejich silné stránky patří palebná síla, opancéřování, rychlost a manévrovatelnost tanku. Taktéž za zmínku stojí možnost oprav pomocí součástek z jiných tanků, což například některé americké stroje neumožňují.

Obrněný kolový transportér Boxer je unikátní svou víceúčelovostí, která spočívá v možnosti během 20 minut změnit jeho konfiguraci na bojovou, velitelskou, ambulantní či opravárenskou. Naproti tomu bojové vozidlo pěchoty Puma, které je považováno za bojové vozidlo s nejlepší ochranou posádky, disponuje například ochranou před chemickými a biologickými zbraněmi.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro