POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Německé letectvo představí Atlas ve vzduchu a Tornado na zemi

23.08.2022, 10:55

Stejně jako ostatní složky německých ozbrojených sil i letectvo pro letošní Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR připravilo znamenité ukázky. Díky Luftwaffe tak bude po třech letech k vidění na statické ukázce bojový letoun Tornado, v letu se pak předvede transportní obr A400M Atlas.

Taktický turbovrtulový letoun A400M by se přitom měl objevit hned ve dvou ukázkách, a to při simulovaném tankování za letu a při sólovém vystoupení. Mezi potvrzenou techniku přibyly i dva vrtulníky EC-135 z Mezinárodního vrtulníkového výcvikového centra, které se podělí o statickou a dynamickou ukázku. 


A400M Atlas

„Celkový počet německé letecké techniky tak na Dnech NATO přesáhne deset kusů různých typů a kategorií. A neopomíjíme ani pozemní obrněnou a další techniku, s níž se tento počet dostává ke dvaceti,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Moci tři roky po sobě nabídnout dynamickou ukázku letounu A400 je opravdu jedinečné a velmi nás těší, že se k nám s tímto strojem německé letectvo takto vrací.“ 

A400M Atlas je čtyřmotorový turbovrtulový taktický přepravní letoun, který vznikl v evropské spolupráci pod hlavičkou firmy Airbus. Dokáže přistávat na relativně krátkých a nezpevněných plochách a kromě běžné přepravy může fungovat i jako vzdušný tanker. Mezi jeho specifika patří protichůdně otáčející se vrtule zlepšující jeho letové vlastnosti, což přispívá k tomu, že disponuje strategickým doletem. 

Rovněž víceúčelový bojový letoun s měnitelnou geometrií křídel Panavia Tornado vychází ze společného evropského projektu Velké Británie, Německa a Itálie, v rámci něhož byly vyrobeny celkem tři varianty letounu pro rozdílné úkoly. V německém letectvu mimo jiné plní funkci nosiče jaderných zbraní, ale zapojily se i do operací v bývalé Jugoslávii a šest těchto strojů v průzkumné modifikaci podporovalo mezi roky 2007 a 2010 alianční misi v Afghánistánu.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro