POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Litva zopakuje loňskou rozsáhlou účast

17.03.2017, 07:55

Jedním ze států, které tradičně oznamují svou účast na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR mezi prvními, je Litva. Nejinak je tomu letos, kdy se její vzdušné síly představí na mošnovském letišti ve stejné sestavě jako loni, tedy s transportním letounem C-27J Spartan, cvičným strojem L-39 a vrtulníkem AS-365.

Litva tak vzhledem k absenci stíhacího letectva nabídne průřez svými vzdušnými silami, kdy předvede jak transportní schopnosti v podání C-27, víceúčelový vrtulník AS-365 a cvičný letoun L-39.

"Jak víme i ze zpravodajství, Litva bere vzhledem ke svému nevyzpytatelnému sousedovi prezentaci vojenských schopností a spojeneckých závazků vážně a jsme samozřejmě rádi, že jedním z dějišť této prezentace je i naše akce," uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Loni dokonce představila letoun L-39 hned ve dvou modifikacích - cvičné L-39C v barvách skupiny Baltic Bees a ozbrojené L-39ZA - a tak se necháme překvapit, jestli letos též oznámené typy techniky ještě nějak neozvláštní."

Přestože se tedy nebude jednat o žádnou premiérovou účast, jedná se o atraktivní sestavu nejen vzhledem ke své komplexnosti. Vrtulník AS365N3+ Dauphin je nejnovějším přírůstkem ve výzbroji litevského letectva, který slouží především jako pátrací a záchranná helikoptéra, ale i pro monitoring životního prostředí. Moderním strojem je i transportní letoun C-27J Spartan, jenž v litevských silách slouží od roku 2012 a za tu dobu se již stihl na Dnech NATO objevit čtyřikrát.

Naopak L-39 Albatros, který slouží primárně k základnímu či udržovacímu výcviku, ale může být použit i jako lehký bojový letoun, představuje tradici a díky původu v továrnách společnosti Aero Vodochody, nového generálního partnera akce rovněž sepjetí litevského letectva s českým, potažmo československým, leteckým průmyslem.

Litva ani ostatní pobaltské státy nedisponuje stíhacím letectvem, a proto se ochranu jejich vzdušného prostoru zajišťují ostatní členové Severoatlantické aliance. Naposledy v roce 2012 tak na litevské základně Šiauliai čtyři měsíce působily i čtyři letouny JAS-39 Gripen českého letectva. V Litvě se též od ledna více než stovka českých vojáků účastní společného cvičení s litevskou armádou, jež je zaměřeno na vedení taktických činností a výcviku v náročných klimatických podmínkách, zabezpečení logistické podpory jednotky a získání maxima zkušeností z výcviku v mezinárodním prostředí. Počátkem března pak naopak skupina litevských vojáků absolvovala stáž u 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích ke zdokonalení přípravy a vedení boje podle standardů NATO.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro