POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

L-39NG se znovu proletí na Dnech NATO

11.09.2023, 14:24

Hlavní partner Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, AERO Vodochody AEROSAPCE a.s., představí na dynamické ukázce svůj cvičný letoun L-39NG. Ten se začíná rozšiřovat i do zahraničí, jelikož první kusy tohoto letounu budou do konce letošního roku předány do užívání prvnímu zákazníkovi.

Prvním zákazníkem je Vietnam, který si v Aero objednal 12 kusů nově vyvinutého podzvukového letounu L-39NG. Současně se již vyrábějí letouny pro maďarského zákazníka, s nímž je uzavřen kontrakt na dalších 12 strojů. Letos byla v továrně Aero slavnostně zahájena výroba i pro LOM Praha, který odebere čtyři letouny ve cvičné verzi. Budou sloužit v Centru leteckého výcviku Pardubice primárně pro výcvik pilotů Armády ČR, ale též pro další zahraniční vzdušné síly, jež pro své piloty zajišťují trénink právě v CLV Pardubice.

Platforma L-39NG dokáže za velice atraktivních finančních parametrů, jak pořizovacích, tak především provozních, nabídnout celou osnovu výcviku pro piloty. „Pilotní výcvik je hlavní rolí pro L-39NG. Dlouhodobě chceme nabídnout komplexní systém pro všechny fáze výcviku pilotů letounů 4. a 5. generace za rozumnou cenu. K pokrytí takového výcviku je kromě výkonného letounu třeba i plnohodnotný pozemní výcvikový systém propojený s integrovaným virtuálním výcvikovým systémem na palubě letadla, což výrazně zvýší hodnotu výcviku vzhledem k neomezenému množství výcvikových scénářů prováděných v plně propojeném, živém a simulovaném prostředí,“ uvádí Filip Kulštrunk, výkonný viceprezident a CCO Aero a dodává: „Již nyní se zaměřujeme též na nabídku L-39NG v současné certifikované konfiguraci, která bude plnit širší škálu obranných a lehkých bojových misí. K tomu je třeba integrovat moderní zbraňové systémy, senzory a další technologie, které výrazně zvyšují přidanou hodnotu letounu.“

L-39NG je zcela nová generace nejúspěšnějšího cvičného podzvukového proudového letounu na světě, kterým byl L-39 Albatros. L-39NG kombinuje moderní avionické systémy, mimořádně účinný proudový motor a vynikající letové vlastnosti. Platforma L-39NG umožňuje západní i východní konfiguraci a splňuje podmínky plnohodnotného, moderního, komplexního a nákladově efektivního vojenského výcviku vzdušných sil se zaměřením primárně na základní a pokročilý letecký a taktický výcvik. Kromě výcviku pilotů je vhodná také pro lehké bojové a průzkumné mise.

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a modernizace civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. V oblasti vlastních letounů je Aero stálým partnerem řady armádních letectev a má silnou pozici na trhu s vojenskými cvičnými a lehkými bitevními letouny. Díky 11 tisícům letounů, které vyrobilo za sto let své existence, stovkám stále používaných letounů L-39 Albatros sloužících u desítek vojenských provozovatelů i v řadě demo týmů, a zejména díky svému novému letounu L-39NG se Aero profiluje jako lídr na světovém trhu s proudovými cvičnými letadly. V oblasti civilního letectví Aero spolupracuje s největšími leteckými výrobci na široké škále projektů a je partnerem v několika risk-sharingových programech, kde je zodpovědné nejen za výrobu a montáž leteckých celků, ale také za jejich vývoj. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro