POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Embraer představí C-390 Millenium

09.09.2023, 20:10

Druhý rok po sobě se Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR zúčastní společnost Embraer, která na statické ukázce vystaví přepravní letoun C-390 Millenium.

Embraer je globální letecká společnost, která působí v oblasti komerčního a výkonného letectví, obrany a bezpečnosti a služeb a podpory. Společnost navrhuje, vyvíjí, vyrábí a prodává letadla a systémy a poskytuje zákazníkům poprodejní servis a podporu.

Společnost přiveze na Dny NATO model C-390 Millennium podruhé. Tento letoun nově definuje vojenskou leteckou přepravu a vyzývá k zamyšlení nad současnými i budoucími generacemi platforem, přičemž jeho konstrukce počítá se schopností plnit více úkolů a interoperabilitou. "C-390 je v současné době správnou volbou; je osvědčený, certifikovaný a dostupný. Tento víceúčelový přepravní letoun již má civilní certifikaci a akreditaci v Evropě. Letoun C-390 Millennium také dosáhl plné operační způsobilosti (FOC) u brazilského letectva v březnu 2023," říká Bosco da Costa Junior, prezident a generální ředitel společnosti Embraer Defense & Security.

Česká republika je aktivním partnerem při vývoji a výrobě letounu C-390. Strategickým partnerem a dodavatelem programu je česká společnost Aero Vodochody, která vyrábí díly zadní části trupu, dveře pro výsadkáře a posádku, nouzové dveře a poklopy, nákladovou rampu a pevnou náběhovou hranu.

Od dodání brazilskému letectvu v roce 2019 nalétal letoun C-390 Millennium více než 9 500 letových hodin a byl testován v extrémních klimatických podmínkách od horkých a vysoko položených přírodních operací ve střední části Jižní Ameriky až po pozemní a výsadkové mise v Antarktidě.

Pro C-390 se již rozhodly Brazílie, Maďarsko, Nizozemsko a Portugalsko. Rozšíření této skupiny zemí povede k rozvoji dvoustranných a vícestranných vztahů v oblasti provozu, výcviku a údržby, které jsou klíčové pro úspěch programu.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro