POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Exkluzivní premiéry partnerského Polska: tank K2, houfnice Krab i dynamické ukázky

17.08.2023, 13:01

Pozemní síly Polska, které je speciálním partnerským státem letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, nezůstanou ve své prezentaci o nic pozadu za letectvem. Návštěvníci akce se tak mohou těšit na dosud nejrozsáhlejší prezentaci těžké techniky a speciální výbavy, včetně premiérového vystoupení letecké kavalerie.

I statické ukázky budou nabité premiérami těžké techniky i specializovaných lehkých vozidel. Poprvé se mimo Polsko představí nejnovější přírůstek ve výzbroji polských pozemních sil a jeden z nejlepších hlavních bojových tanků současnosti - K2 Black Panther. Polská armáda se však snaží představit co nejširší spektrum své výzbroje a výbavy, tak mezi dalšími vystavenými vozidly bude například samohybná houfnice Krab, minomet RAK, protiletadlový raketový systém POPRAD či výsadkové vozidlo AERO 4x4 KAFAR, které může být shazováno z letadel. Chybět nebudou ani štábní obrněná vozidla a ukázku dělostřelců doplní i průzkumný radar LIWIEC, který bývá označován za oči a uši polských houfnic. Zajímavou ukázkou bude jistě i mini dron FLYEYE, který je možné připravit ke startu do akce za méně než 10 minut.

„Letošní prezentace polské pozemní techniky je opravdu nevídaná, a to nejen co do počtu, ale také její rozličností. Mnoho této techniky je přímo i polské výroby, což jen umocňuje význam konceptu partnerského státu pro prezentaci zbrojního průmyslu dané země,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Navíc 25. brigáda letecké kavalerie slibuje předvést ukázku, jakou jsme na mošnovském letišti dosud nikdy neviděli a do níž budou zapojeny vrtulníky i obrněná technika., takže se diváci rozhodně mají na co těšit.“

25. brigáda letecké kavalerie byla založena v roce 1994 a její součástí je přes 3500 vojáků. Hlavní úlohou brigády jsou výsadky, kdy jsou vojáci přepravováni a následně nasazováni do boje pomocí vrtulníků. Díky tomu má brigáda vysokou míru manévrovatelnosti a je schopna rychlé přepravy i na dlouhé vzdálenosti.

Tanky K2 objednala polská vláda od Jižní Korey v červenci 2022 v reakci na ruský útok na Ukrajinu a nutnosti posílení vlastní obrany. První kusy ze 180 objednaných dorazily v prosinci 2022, dalších 820 má pak být licenčně vyrobeno v Polsku. Tanky K2 se vyznačují vyspělými systémy aktivní i pasivní ochrany či elektronickými systémy pro řízení střelby i komunikaci na bojišti. Korejskou stopu mají i houfnice Krab, jejichž současné verze jsou vyráběny v Polsku na korejském podvozku K9, ale využívají i britské či francouzské komponenty. Polští dělostřelci disponovali 80 těchto houfnicemi, ovšem 72 z nich bylo darováno Ukrajině na obranu před ruskými invazními jednotkami.

Mobilní radar LIWIEC je určen ke spolupráci s integrovanými systémy velení a řízení dělostřelectva i přímo s bateriemi a jednotlivými děly. V boji může sloužit k automatické detekci a sledování více minometných, dělových a raketových střel různých typů za letu, k automatické klasifikaci střel a příslušných palebných stanovišť či k vykreslování souřadnic dopadu jednotlivých projektilů. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro