POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Dny NATO zažijí dva výsadky: představí se AGAT i 43. výsadkový pluk

01.09.2021, 19:54

Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se opět mohou těšit na dva působivé seskoky elitních vojáků. Zhruba 40 výsadkářů z polské speciální jednotky AGAT a českého 43. výsadkového pluku předvede dva samostatné, typologicky odlišné, seskoky.

Dny NATO ozvláštní hned dva typologicky odlišné seskoky. Zatímco v předchozích letech se divákům představili při hromadném společném bojovém výsadku z letounů CASA C-295M příslušníci polské speciální jednotky AGAT a elitního českého 43. výsadkového pluku, pro letošní ročník se rozhodly předvést odlišné výsadky.

“V předchozích dvou letech skákaly obě tyto jednotky společně, čímž vytvořily působivou podívanou na nebi, pro letošní ročník se ale rozhodly ukáží také něco nového,“ komentuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000 a dodává: „Čeští výsadkáři předvedou seskok s kulatými padáky z malé výšky, který se vyznačuje především rychlostí, příslušníci polského AGATu naopak použijí padáky typu křídlo, které jim umožní v kombinaci s velkou výškou dosáhnout přesného dopadu.

43. výsadkový pluk Armády ČR je jediným útvarem tohoto typu v naší armádě. Výsadkový prapor se vyznačuje především svojí vysokou mobilitou, díky čemuž je možné jej využít při široké škále operačního nasazení. „Čtyřicet trojka“ je tak jednou z páteřních jednotek expedičních sil AČR a zúčastnila se operací KFOR v Kosovu či Resolute Support v Afghánistánu.

Jednostka Wojskowa AGAT je jedním ze speciálních lehkých útvarů spadajících pod Velitelství speciálních sil Ozbrojených sil Polské republiky, která je dislokována v nedalekých Gliwicích a zaměřuje se především na týlové a diverzní operace. Tato jednotka byla vytvořena teprve v roce 2011, během této doby se však na Dnech NATO její příslušníci představili již pětkrát, kdy kromě seskoků prezentovala své speciální vybavení včetně obrněných vozidel Oshkosh M-ATV.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro