POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Celní správa oslaví jubilejní účast bohatým programem

25.08.2023, 08:30

Ani letos nebude na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR chybět prezentace Celní správy ČR. Jedná se o jubilejní dvacátou účast na této mezinárodní přehlídce vojenských, bezpečnostních a záchranných jednotek, což se promítne i v dynamických ukázkách a rozsahu statické expozice.

V rámci hlavního programu se návštěvníci akce mohou těšit na dvě dynamické ukázky. V první uvidí kontrolní činnost společných česko-německých mobilních hlídek, druhá jim přiblíží práci skupiny operativního nasazení (SON) spočívající v násilném zastavení pašeráků tabákových výrobků. Kynologové celní správy předvedou práci psovodů a jejich svěřenců při vyhledávání zbraní, alkoholu či peněz. 

Novinkou statické expozice bude laserová střelnice, na které si návštěvnici mohou vyzkoušet střelbu ze služební zbraně používané Celní správou ČR. Zájemci budou moci nahlédnout i do problematiky porušování práv duševního vlastnictví. Ta bude zastoupena padělky kosmetiky, oblečení, obuvi, elektroniky, a dokonce i náhradních dílů pro vozidla. Celníci představí i úspěšné případy odhalování nelegálního obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin dle Washingtonské úmluvy (CITES) a způsoby jejich pašování. Součástí expozice bude rovněž ukázka z rozkrývání trestné činnosti v oblasti nelegální výroby omamných a psychotropních látek (OPL). 

V průběhu Dnů NATO bude ve větším rozsahu prezentována činnost Celně technické laboratoře, která v letošním roce oslavila sto let od svého založení. V expozičním stanu celní srprávy návštěvníci zhlédnou film, který byl vytvořen u příležitosti tohoto výročí. Výsledky laboratorních analýz využívají téměř všechny odborné útvary celní správy.

Celníci návštěvníky seznámí se speciální technikou, kterou si budou moci také sami vyzkoušet. Jedním z prezentovaných přístojů bude ruční Ramanův spektrometr, který celní správa v terénu využívá od methanolové kauzy v roce 2012. Přístroj dokáže identifikovat až 12 000 látek, a to od běžně dostupných chemikálií, až po narkotika včetně přítomnosti methanolu v lihovinách. Dalším důležitým přístrojem, který celníci předvedou, bude ruční rentgenový fluorescenční spektrometr. Ten v praxi využívají k prvkové analýze převážně kovových slitin, ale také např. k identifikaci těžkých kovů v hračkách a v neposlední řadě jím lze zjistit obsah zlata a počet karátů ve špercích. 

Návštěvníci Dnů NATO si budou moci na místě také ověřit případné nedoplatky evidované celní správou.

Součástí expozice celní správy bude i letos Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), a to s kampaní „Staň se hrdinou“ (www.darujzivot.cz), do které se aktivně zapojili.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro