POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Vzdušné síly AČR dorazí s novými display piloty i modernizovaným letounem CASA

30.08.2021, 15:13

I letos se návštěvníci Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil AČR mohou těšit na komplexní prezentaci letecké techniky českého letectva. Představí se stroje L-159 Alca, Mi-24/35, Mi-171 i W-3A Sokol. Největší pozornost si zaslouží JAS-39 Gripen pilotovaný novým display pilotem i nedávno dodaný transportní letoun CASA v modernizované verzi C-295MW.

Vzdušné síly AČR se nad mošnovským letištěm představí v celkem čtyřech dynamických ukázkách s využitím dvou typů proudových letadel a tří typů vrtulníků. Nad rámec toho nad letištěm provede slavnostní průlet trojice JAS-39 Gripen a trojice bitevníků L-159 ALCA. V rámci statické prezentace si kromě typů přítomných na dynamické ukázce bude možné prohlédnout navíc i turbovrtulový transportní letoun CASA C-295MW. K vidění tak bude technika ze základen taktického, vrtulníkového i dopravního letectva.

 

„Vzdušné síly AČR jsou klíčovým účastníkem a zároveň organizátorem Dnů NATO s největším množstvím leteckých dynamických ukázek, což podtrhuje i dlouholeté propojení se Dny Vzdušných sil AČR, konajících se jako součást naší akce,” oceňuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík a dodává: „Vůbec poprvé se veřejnosti představí modernizovaná verze letounu CASA C-295MW, která dorazila do ČR teprve před několika měsíci.“


JAS-39 Gripen


C-295M CASA


L-159 ALCA


W-3A Sokol

Mezi dynamickými ukázkami nebudou chybět zástupci z 21. základny taktického letectva v Čáslavi. Ukázku schopností stíhacího letounu JAS-39 provede nový display pilot kpt. Ondřej Španko, který se stal v pořadí pátým českým display pilotem tohoto typu. Působil již jako display pilot letounů L-39 a L-159 a na Gripenu má nalétáno již více než 650 hodin. Na Dnech NATO si v rámci desetiminutové letecké ukázky odbude své druhé vystoupení na českém území, přičemž bude možné vidět manévry s přetížením dosahujícím od -3 do +9G. Letouny ALCA za pilotáže dvou nově letos certifikovaných display pilotů pro tento typ provedou simulaci úderu na pozemní cíl.

Čtěte také: Kapitán Ondřej Španko: trojnásobný display pilot (army.cz)

V rámci statické ukázky Vzdušné síly představí svůj nejnovější kus techniky – modernizovanou verzi letounu CASA C-295MW. Dva transportní letouny převzalo české letectvo od španělského výrobce v květnu a červenci letošního roku. Ty nahradily vyřazené dopravní stroje Jak-40 a doplňují dosud čtyřčlennou flotilu letounů CASA. Modernizovaná verze nabízí i díky výrazným wingletům na konci křídel větší dolet. Je rovněž vybavena novějšími komunikačními, navigačními a avionickými systémy.

Letouny s pevným křídlem doplní tři typy vrtulníků. Ve společně se ukážou bojové (Mi-24/35) i víceúčelové (Mi-171) stroje z 22. základny vrtulníkového letectva. Ty doplní vrtulník W3-A Sokol z 24. základny dopravního letectva, demonstrující jeden z důležitých úkolů – zabezpečování služby pátrání a záchrany (SAR).

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro