POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Vojenský historický ústav předvede samohybné dělo

27.08.2022, 12:30

Pravidelným účastníkem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je i Vojenský historický ústav. Ten si letos pro návštěvníky nachystal ukázku samohybného útočného děla Sav m/43.

Děla Sav m/43 začala vyrábět švédská firma Scania-Vabis v roce 1944 pro potřeby švédské královské armády. Výhodou samohybného děla oproti tanku je jeho konstrukční jednoduchost a levnější výroba, přičemž k výrobě samohybného děla může posloužit i podvozek starého tanku, čímž se snižují náklady na jeho výrobu. A právě podvozek československého tanku LT vz. 38 byl použit pro výrobu děla Sav m/43.

„Dělo Sav m/43 je příkladem obranné spolupráce mezi Švédskem a tehdejším Československem, která probíhala mezi světovými válkami, omezeně i za studené války a která probíhá i dnes, nejen v podobě letounů JAS-39 Gripen,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. 

Sav m/43 byl vyráběn na podvozku švédského lehkého tanku Strv m/41, což byla licenční podoba tanku LT vz. 38. Posádku stroje tvořili čtyři muži. V letech 1944-1947 bylo vyrobeno 36 kusů samohybných děl a Švédská armáda je měla ve výzbroji do roku 1973. Do sbírek jej VHÚ získal v rámci výměny techniky ze Švédska.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro