POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Ve velké premiéře se na Dnech NATO představí brazilský C-390

23.08.2022, 11:15

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR jsou tradičním místem premiérových vystoupení, a nejinak tomu bude i v letošním roce. Na svou první veřejnou prezentaci ve střední Evropě se chystá přepravní letoun C-390 Millenium brazilské firmy Embraer.

Česká republika plánuje modernizovat letku transportních letounů a C-390 Millennium může být jedním z kandidátů, který nahradí některé starší stroje v české výzbroji. Na jeho vývoji a výrobě se přitom podílí i česká společnost AERO Vodochody. Stroj se v červnu představil na pardubickém letišti Armádě ČR v rámci širší prezentace v Evropě, nicméně na Dnech NATO jej bude moci naživo vidět i široká veřejnost.

„Letos budeme mít účastníka ze zcela nového kontinentu – Jižní Ameriky – a to v podobě moderního brazilského dopravního letounu C-390 Millennium, který se u nás české veřejnosti představí vůbec poprvé,“ vyzdvihuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

C-390 Millenium je střední vojenský transportní letoun, který uveze až 26 tun nákladu nebo 80 vojáků a který může operovat i z nezpevněných drah. V současnosti má stroj ve výzbroji pouze brazilské letectvo, nicméně kontrakty na nové letouny již podepsalo Maďarsko, Portugalsko a Nizozemí. Letoun se do brazilských řad začal přidávat od roku 2019. Maďarsko a Portugalsko obdrží první stroje v roce 2023, Holandsko poté o tři roky později.

AERO Vodochody, hlavní partner Dnů NATO odpovídá u C-390 za vývoj, industrializaci, certifikaci a výrobu pevné náběžné hrany křídla. Současně pracuje na industrializaci a výrobě všech dveří, nákladní rampy a druhé části zadního trupu.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro