POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

USA: Středoevropská premiéra Reaperu a návrat Osprey!

19.08.2021, 14:07

Na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR bude vůbec poprvé k vidění na veřejné akci ve Střední Evropě bezpilotní letoun MQ-9 Reaper amerického letectva. Na mošnovské letiště se po pěti letech se dále vrátí unikátní konvertoplán CV-22B Osprey, který na statické ukázce doplní KC-135 Stratotanker a armádní vrtulníky AH-64D Apache a UH-60 Black Hawk.

Víceúčelový bezpilotní letoun MQ-9 Reaper je zástupcem stále se rozšiřujícího fenoménu bojových dronů, které představují nejnovější vývojovou větev vzdušných sil. Jedinečnou ukázkou techniky také konvertoplán CV-22B Osprey s překlopnými motory, díky nimž může vykonávat mise, které by jinak vyžadovaly zapojení vrtulníku i letadla.


MQ-9 Reaper


V-22 Osprey

„Na představení MQ-9 Reaper na naší akci jsme pracovali tři roky, a jsme tak rádi, že se statická ukázka tohoto stroje stane jedním z taháků letošního ročníku,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Dny NATO tak budou první akcí pro širokou veřejnost ve Střední Evropě, kde bude k vidění."

MQ-9 Reaper, víceúčelový bezpilotní letoun (UAV), konstrukčně vychází ze svého předchůdce MQ-1 Predator, a patří mezi nejmodernější stroje ve své kategorii. Reaper lze označit jako vůbec první „hunter-killer“ (lovec-zabiják) bezpilotní letoun. Nasazen byl například v Iráku či v Sýrii při bojích proti tzv. Islámskému státu, ovšem díky svým senzorům jej využívá i NASA při monitorování lesních požárů či kosmodromů. 

Mezi nejmodernější techniku můžeme zařadit také CV-22B Osprey, který byl zaveden do služby v roce 2007. Tento technicky unikátní stroj je jediným funkčním seriově vyráběným konvertoplánem.

Americká armáda pak představí zástupce vrtulníkového letectva, mezi nimiž nebude chybět víceúčelový bojový vrtulník AH-64 Apache a UH-60 Black Hawk.

Tuto dvojici doplní KC-135 Stratotanker, jenž plní funkci tankovacího a transportního letadla od roku 1957 a též patří mezi nejdéle sloužící letouny v rámci amerického letectva, v současné době je však již nahrazován novějším KC-46A Pegasus. Mimo Spojené státy je KC-135 stále využíván také Francií či Tureckem.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro