POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Unikátní turbovrtulový bojový letoun Beechcraft AT-6 poprvé na Dnech NATO

10.09.2015, 07:58

Nově modernizovaný dvoumístný lehký letoun pro přímou leteckou podporu Beechcraft AT-6 bude premiérově k vidění na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR. Letoun spadá do speciálního druhu vojenské letecké techniky, jehož význam v posledních letech stále roste. 

„Jsme rádi, že našim návštěvníkům můžeme nabídnout premiérovou ukázku tohoto zajímavého letounu od firmy Beechcraft. Stroj bude umístěn v dobře přístupné ploše ve středu areálu, kde budou návštěvníci moci obdivovat největší lákadla show, jako třeba demonstrátor nového letounu Aero L-39NG. Ten zde bude mít dokonce světovou premiéru,“ komentuje Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000.

Nový model od společnosti Beechcraft Corporation vychází z konceptu rozšířeného stroje T-6 Texan II, který je součástí arzenálů například Spojených Států, Kanady, Velké Británie nebo Izraele. Beechcraft AT-6 navazuje na dlouho technologickou tradici vývoje letadel sahající až do roku 1932, kdy byla firma založena. Během druhé světové války se na 90 % amerických posádek bombardérů cvičilo na upravených verzích stroje Beechcraft Model 18.

O lehké bojové letouny s turbovrtulovými motory se zajímají také vyspělé státy, které reagují na měnící se povahu bezpečnostních hrozeb a technologický postup. Beechcraft AT-6 je pro civilní potřeby užíván při přírodních katastrofách v misích Search and Rescue či jako průzkumný letoun pořizující letecké snímky.

ANALÝZA NATOAKTUAL.CZ: Turbovrtulové bojové letouny: staronová kategorie na vzestupu

Vojenské nasazení je díky letovým vlastnostem letounu opravdu univerzální. Beechcraft AT-6 lze užít pro důkladné střežení námořních či pohraničních oblastí nebo výzvědné lety s plnou výzbrojí. Předností letounu je nový motor Pratt & Whitney Canada PT6A-68D s výkonem 1600 koní, který má v kategorii lehkých turbovrtulových bojových letounů zcela nejlepší poměr výkon – váha. Letoun může být vyzbrojen dvěma kulomety ráže 12,7 mm, kanóny o ráži 20 mm, malé konvenční či laserem naváděné letecké pumy, ale především laserem řízené rakety, vše kompatibilní s výzbrojí využívanou Severoatlantickou aliancí. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro