POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Švédsko jako partnerská země posunuje Dny NATO do nové dimenze

17.07.2015, 13:00

Švédsko, po Polsku historicky druhá partnerská země Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky, se bude prezentovat ve velmi širokém spektru. Na mošnovském letišti se představí pozemní, letecká i historická vojenská technika.

Švédsko se zapíše do historie akce jako vůbec první země, která použije svých strategických přepravních kapacit k dopravě pozemní techniky. Švédsko totiž využije svých možností v rámci mnohonárodního programu Strategic Airlift Capability (SAC), jehož je účastnickou zemí a použije k dopravě letoun C-17 z alianční základny v maďarském městě Pápa.

„Švédsko tímto krokem začne psát zcela novou kapitolu patnáctileté historie naší akce a otevírá tím dveře do nové dimenze možnosti prezentace, které naší akci významně obohacují,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, které je hlavním organizátorem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky. Zahraniční těžká pozemní technika byla vzhledem k značným přepravním nákladům na mošnovském letišti k vidění jen zřídka. „Věřím, že budoucí partnerské země v tomto řešení najdou inspiraci,“ dodal s úsměvem Pavlačík.

Strategický dopravní letoun C-17 Globemaster III navíc zůstane po celou dobu na statické ukázce a návštěvníci si jej tak budou moci prohlédnout po dlouhých osmi letech, kdy se v České republice na Dni NATO v Ostravě a CIAFu v Brně veřejnosti představil naposledy. „C-17 jsou velmi vytížené a obdobných akcí se statickou ukázkou, navíc v zemích, které nejsou členskými zeměmi programu SAC jako je Česká republika, se účastní velmi zřídka. Půjde tedy o velkou raritu,“ doplnil Jan Čadil, šéfredaktor časopisu Letectví a kosmonautika.

C-17 Globemaster III v rámci švédských strategických kapacit tak jistě bude hlavním magnetem letošní švédské prezentační zóny, rozhodně ale nebude jediným. Na statické ukázce bude dále vystaven letoun TP84T (švédské označení tankovací verze C-130 Hercules), který se divákům Dnů NATO již představil v roce 2013, kdy s Gripeny českých vzdušných sil provedl ukázku simulovaného tankování za letu.

Na mošnovské letiště se potřetí v řadě chystá i švédská historická letka. Ta se zde úspěšně se svými zřídka vídanými letouny předvedla v předchozích dvou letech a nejinak by tomu mělo být i letos. Na oznámení konkrétních strojů si však ještě musíme počkat.

Švédské pozemní síly bude reprezentovat nejmodernější těžký dělostřelecký systém FH77BW L52 Archer ráže 155mm, pásové bojové vozidlo CV 90 a terénní pásové vozidlo BvS10. Tento trojlístek moderní pozemní techniky bude právem patřit k tomu vůbec nejlepšímu, co kdy z techniky zahraničních pozemních sil bylo na Dnech NATO k vidění. „Veškerá švédská technika na statických ukázkách bude opět umístěna společně, aby prezentace jejich kapacit byla komplexní a co nejatraktivnější,“ upřesnil Pavlačík.

Švédsko se jako nečlenská země Severoatlantické aliance účastní pravidelně Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky od roku 2011 a vždy se prezentovalo velmi atraktivním způsobem.


V roce 2013 předvedl letoun C-130 Hercules švédského letectva s českými gripeny simulaci vzdušného tankování, o rok později se gripen pro jedinečný průlet utvořil formaci se stroji Draken a Viggen švédské historické letky.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro