POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Slovenské letectvo: Spartan, MiG-29 i Black Hawk znovu na Dnech NATO

02.04.2021, 15:24

Ani letos Slovensko nevynechá účast na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR. Podobně jako v předchozích letech představí zástupce transportního, vrtulníkového i stíhacího letectva a na statické ukázky vyšle letouny C–27J Spartan, UH–60 Black Hawk a MiG-29.

Slovensko patří k pravidelným účastníkům se svou první účastí už v roce 2002 a do loňského "pandemického" ročníku se zapojilo formou průletu svých bojových letounů MiG-29. V roce 2017 se zhostilo role speciálního partnerského státu, při té příležitosti představilo i jeden z nejnovějších kusů své letecké techniky – UH-60 Black Hawk. Tento vrtulník si budou moci návštěvníci Dnů NATO prohlédnout i letos, a to na statické ukázce. „Černého jestřába“ na statice doplní také podobně legendární stíhač MiG-29 a transportní letoun C-27J Spartan.

Změna: Vrtulník UH-60 BlackHawk se kromě statické ukázky představí také během dynamické ukázky. Letouny MiG-29 nebudou umístěny na statické ukázce, předvedou ale průlet nad areálem. Naopak účast letounu C-27J Spartan byla zrušena (30. srpen 2021).


MiG-29


UH-60 Black Hawk

„Slovenské letectvo, stejně jako české, postupně přezbrojuje ze sovětské techniky na tu západní, a nyní se tak opět můžeme těšit na zajímavé zástupce obou těchto proveniencí,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Vzhledem k současné situaci je však veškerá účast kromě operační dostupnosti letos podmíněna i příznivým vývojem ohledně Covidu-19 a souvisejících opatření.“

Dvoumotorový stíhací letoun MiG-29, který tvoří páteř slovenských vzdušných sil, byl vyvinut v 70. letech, stále jej však využívá mnoho letectev, především z bývalého sovětského bloku. Slovenské stroje byly mezi 2005 a 2006 modernizovány na standard NATO, v roce 2023 se již počítá se jejich nahrazením americkými stíhačkami typu F-16.

Naopak mezi novější slovenské akvizice patří dvojice dopravních letounů C-27 Spartan italské společnosti Leonardo-Finmeccanica, které na Slovensku slouží od roku 2017. Jedná se o dvoumotorový turbovrtulový stroj středního doletu, který je také používán italským, americkým nebo bulharským letectvem.

Víceúčelové vrtulníky UH-60 Black Hawk od americké firmy Sikorski provozuje od stejného roku jako Spartany. Jejich všestrannost umožňuje využití nejen pro bojové operace a podporu pozemních sil, ale také pro výcvik a zajišťování pomoci při živelných pohromách.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro