POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Rozšíření německé účasti: Tornado, Sea Lynx a EC-135

29.03.2019, 14:29

Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se opět mohou těšit na široké zastoupení letecké techniky německých ozbrojených sil. Ukázku své výzbroje na akci vyšle letectvo, námořnictvo i armáda.

Pozemní síly již dříve potvrdily účast své obrněné techniky – tanku Leopard 2, pásového vozidla pěchoty Puma a kolového vozidla Boxer. K těm se nyní na statických ukázkách připojí víceúčelový letoun Tornado německého letectva, vrtulník Sea Lynx námořnictva a helikoptéra EC-135 z armádního vrtulníkového výcvikového centra.

Čtěte také: Na Mošnov se vrátí německý Leopard a Puma, poprvé dorazí Boxer

"Žádná jiná země se na Dnech NATO nepředstavuje tak dlouho a v tak širokém měřítku,“ oceňuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „Jsme rádi, že navíc po dvou letech budeme moci návštěvníkům nabídnout již legendární letoun Tornado, který Velká Británie aktuálně vyřazuje ze služby a který tak zůstává ve výzbroji pouze Německa a Itálie.“

Letoun Panavia Tornado je víceúčelový bojový letoun s měnitelnou geometrií křídel. Letadlo vzniklo ze společného evropského projektu Velké Británie, Německa a Itálie, v rámci něhož byly vyrobeny celkem tři varianty letounu pro rozdílné úkoly. Šest těchto strojů v průzkumné modifikaci podporovalo mezi roky 2007 a 2010 alianční misi v Afghánistánu. 

Víceúčelový vrtulník Sea Lynx mohli diváci vidět loni, je využíván německým námořnictvem především pro průzkum, v této roli byl nasazen i v operaci Atalanta proti pirátům u Somálska. Mezi jeho výhody patří možnost operování z fregat a z křižníků.

Vrtulník Eurocopter EC-135 je též divákům známý z předchozích let, armáda jej využívá k výcviku nových pilotů ve výcvikovém středisku International Helicopter Training Center. Pokud však EC-135 nebude dostupný, může jej nahradit stroj Bell 206.

"Nejedná se navíc o finální sestavu, v jednání je stále účast další německé techniky a nevojenských jednotek a složek, konkrétněji o ní budeme informovat, až budou jednání uzavřena," dodává Pavlačík.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro