POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Rakouský Typhoon poprvé ve vzduchu i na statické ukázce

06.04.2017, 08:30

Přestože se letouny Eurofighter Typhoon rakouského letectva na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR představují již od roku 2011, letos poprvé si jej budou moci návštěvníci akce prohlédnout na statické ukázce. Nepřijdou však ani o tradiční ukázku letovou.

Rakousko vysílalo své letouny Eurofighter nad mošnovské letiště každoročně v letech 2011 – 2013. Tehdy zde však tyto stroje nepřistávaly, místo toho vždy dorazily ze své domovské základny, kam se po svém krátkém vystoupení opět vrátily. Poprvé tak rakouské Typhoony dosedly na ranvej Letiště Leoše Janáčka Ostrava loni, kdy se jednalo o letoun pro letovou ukázku a záložní stroj. Až letos se tak návštěvníci dočkají i statické ukázky Eurofighteru v rakouských barvách.

„Loni se na naší akci uskutečnilo historické setkání Eurofighterů všech jejich pěti evropských provozovatelů, kdy dorazilo celkem 12 strojů. Letos takovou záplavu rozhodně nečekáme, ale jsme rádi, že jej návštěvníkům budeme moci opět nabídnout, a to dokonce s premiérovou statickou ukázkou,“ poznamenává Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.  

Eurofighter Typhoon je víceúčelový dvoumotorový nadzvukový letoun vyvinutý primárně pro vybojování vzdušné nadvlády, postupně však byl více uzpůsoben i pro útoky proti pozemním cílům. Díky své obratnosti a letovým vlastnostem je velmi oblíbený při veřejných vystoupeních. Rakouské letectvo od roku 2007 provozuje 15 strojů, které využívá především k ochraně svého vzdušného prostoru.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro