POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Rakouský Typhoon opět zahřmí nad Mošnovem

28.04.2016, 09:05

Svou účast na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR potvrdilo rakouské letectvo. V letové ukázce představí svůj bojový letoun Eurofighter Typhoon, který se tak na akci vrací po třech letech.

UPDATE: Rakouské Typhoony poprvé přistanou na Mošnově

Rakousko nevynechalo žádný ročník akce od roku 2010 a postupně představilo značnou část výbavy svého letectva - přepravní schopnosti reprezentoval Pilatus PC-6 Porter, vrtulníkové letectvo OH-58 Kiowa, Alouette a S-70 Black Hawk, který se představil i v letových ukázkách, cvičné letouny pak zastupoval loni Saab 105. Nyní tak se po tříleté pauze Rakousko ukáže zástupce bojového letectva, moderní dvoumotorový víceúčelový letoun Eurofighter Typhoon, jenž byl na Dnech NATO k vidění již v letech 2011 až 2013.

"Stejně jako při svých předchozích vystoupeních, i tentokrát na své vystoupení přiletí přímo ze své domovské základny u Zeltwegu a nebude tedy v Ostravě přistávat. Vzhledem k tomu a rakouským předpisům se též nebude jednat o plnohodnotnou letovou ukázku, ale o několikanásobný průlet," upřesňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Ale stejně jako v roce 2012, o plnou letovou ukázku návštěvníci Dnů NATO nepřijdou, a to díky účasti italského Eurofightera."

Čtěte také: Frecce Tricolori & F-2000 Display míří na Dny NATO!

Celkově rakouské letectvo disponuje 15 Eurofightery, z nichž první byl dodán v roce 2007. Rakousko se tak stalo první zemí, která se nepodílela na vývoji Eurofighteru a která jej zařadila do výzbroje, když jej ve výběrovém řízení upřednostnila před americkými letouny F-16 i švédskými JAS 39 Gripen, přestože dříve využívalo předchůdce Gripenu, letouny Saab 35 Draken a Saab 29, a stále pro výcvik využívá letouny Saab 105.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro