POTVRZENÁ ÚČAST 2024     

Zprávy

Rakousko znovu předvede svůj Typhoon

11.08.2022, 11:40

Další zemí, která potvrdila svou účast na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR je Rakousko. Návštěvníci se tak můžou těšit na dynamickou ukázku dvoumotorového bojového letounu Eurofighter Typhoon.

Stejně jako minulý rok, i letos zavítá do vzdušného prostoru nad mošnovským letištěm rakouský Eurofighter, který je pravidelným účastníkem Dnů NATO již od roku 2011. Tento bojový letoun z výzbroje rakouského letectva zde bude moci znovu předvést sílu svých dvou motorů doprovázenou pověstným zvukem.


Eurofighter Typhoon

„Na letošních Dnech NATO tímto máme potvrzenou účast již dvou Typhoonů – rakouského a britského. Těší nás, že tyto evropské stroje můžeme pravidelně sledovat na mošnovském letišti, kde předvádějí i díky svému obrovskému výkonu velkou show,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Rakousko vyšle na mošnovské letiště i druhý Eurofighter, který bude sloužit jako náhradní letoun. Nicméně není vyloučeno, že by se mohl objevit na statické ukázce.“

Eurofighter Typhoon je víceúčelový dvoumotorový stíhač čtvrté generace, který sdílí netypické rozložení letových ploch s některými evropskými letouny – francouzským Rafalem a švédským Gripenem – konkrétně výrazné delta křídlo a tzv. kachní plochy. Typhoony byly původně určeny pouze k ochraně vzdušného prostoru, avšak ve verzi FGR4 mohou plnit i širší spektrum misí včetně útoků na pozemní cíle.

Eurofighter je symbolem evropské obranné spolupráce na mezistátní i firemní úrovni. Program byl zahájen na konci studené války kvůli potřebě evropských států nezapojených do programu F-16 modernizovat svá letectva. Prvního vzletu se Typhoon dočkal v roce 1994. V roce 1998 byla dohodnuta výroba 620 kusů, zejména pro evropské zákazníky – Spojené království, Německo, Španělsko a Itálii. K nim se přidalo Rakousko a dále některé státy Perského zálivu, což počet v současnosti dodaných a objednaných kusů navyšuje k 700.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro