POTVRZENÁ ÚČAST 2024     

Zprávy

Prvním letošním potvrzeným zahraničním účastníkem je řecký F-16 Demo Team

19.02.2014, 12:00

Na Mošnov se po pěti letech vrací řecké letectvo, a to opravdu ve velkém stylu. Na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR 2014 vysílá svůj F-16 Demo Team "Zeus".

Prvním potvrzeným zahraničním účastníkem, který se současně v České republice představí ve své premiéře je řecký F-16 Zeus Demo Team, který létá na moderním bojovém stroji F-16 Block 52+. Řecké stroje se tak připojí k letounům F-16 dalších států, které se již nad mošnovským letištěm představily v letových ukázkách. Na rozdíl od ostatních však řecký letoun jako jediný vystupuje s přidavnými palivovými nádržemi umístěnými podél trupu, což je konfigurace, která na Dnech NATO v Ostravě byla k vidění na statické ukázce v podání polského letectva. Zvláštností je rovněž to, že letoun vystupuje ve standardní vojenské kamufláži, na rozdíl např. od výrazné oranžové holandské F-16, čímž má být zdůrazněna bojová připravenost letounu i posádky.

"Jsme rádi, že se na naší akci podařilo opět zajistit něco nového. Řecko patří mezi země, které jistě mají co nabídnout, a není to jen Mirage 2000, který se zde představil před pěti lety a jehož opakovaná účast v roce 2012 byla na poslední chvíli odvolána," uvádí Zbyněk Pavlačík ze sdružení Jagello 2000, hlavního organizátora akce. "O výborných akrobatických schopnosti letounu F-16 pravidelně návštěvníky Dnů NATO v Ostravě přesvědčují holandští piloti, tentokrát se budeme moci těšit na to, co předvede pilot z jihu Balkánského poloostrova."

Podívejte se na promovideo Zeus Demo Teamu z loňského roku:

Zeus patří mezi mladé demo teamy, jeho první veřejné vystoupení se uskutečnilo v listopadu 2010. Sídlí na letecké základně Souda na Krétě u 115. bojového křídla řeckého letectva a zajímavostí též je, že jeho členové sbírali počáteční zkušenosti u proslulého amerického Viper West F-16 Demo Teamu. Display pilotem a šéfem týmu je kapitán Georgios Androulakis, který má na F-16 nalétáno přes 1600 hodin.

Oficiální stránky F-16 Demo Teamu "Zeus"

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro