POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Průlet legendárních MiGů-29 doplní program Dnů NATO

18.09.2020, 14:14

Slovensko a jejich vzdušné síly patří k tradičním účastníkům Dnů NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR. Ani letos tak nevynechají a předvedou své legendární stíhače MiG-29 během průletu nad letištěm v Mošnově.

Vzdušné síly OS SR tradičně představuje svou leteckou techniku, která zahrnuje vrtulníky UH-60 Blackhawk nebo stíhače MiG-29. Právě tento legendární stroj od roku 2010 nevynechal jediný ročník a nejinak tomu bude i letos. Diváci živého vysílání se tak mohou těšit na přehlídku těchto působivých letounů.

„Podobně jako další státy někdejšího východnímu bloku, i Slovensko řeší otázku přezbrojení na novější techniku, která by navíc splňovala standardy NATO,“ komentuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Současnou techniku by měly nahradit stíhačky typu F-16V, do té doby ale doufáme, že k nám budou slovenské MiGy-29 ještě pár let létat.“

Dvoumotorový stíhací letoun MiG-29, jenž byl vyvinut v 70. letech v Sovětském svazu pro vybojování vzdušné nadvlády, stále představuje páteř slovenských vzdušných sil. Slovenské MiGy prošly modernizací v letech 2005 a 2006 na standart NATO a budou ve výzbroji minimálně do roku 2023, než budou nahrazeny americkými stíhačkami typu F-16V.

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro