POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Premiéra dronu: britský bezpilotní letoun Watchkeeper

04.09.2019, 13:33

Letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR zažije další významnou premiéru. Poprvé se zde představí britský průzkumný bezpilotní letoun Thales Watchkeeper britské armády. Jedná se o první takto velký bezpilotní letoun na akci vůbec.

I když se v minulosti na akci bezpilotní letouny (UAV), jako Raven nebo ScanEagle, několikrát objevily, jednalo se vždy o menší stroje s kratším doletem. Thales Watchkeeper můžeme oproti tomu zařadit do kategorie větších bezpilotních letounů a svými rozměry až třikrát převyšuje již zmíněný ScanEagle. Britský bezpilotní letoun bude umístěn na statické ukázce. Letoun však na letiště v Mošnově sám nepřiletí, o jeho pozemní transport se tak postará 47. královský dělostřelecký pluk, který je jako jediný vybavený tímto dronem.

„Bezpilotní letouny zastávají v dnešní době čím dál důležitější roli v armádách po celém světě a jsme rádi, že můžeme návštěvníkům akce představit zástupce i této kategorie strojů,“ podotýká Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Watchkeeper se navíc řadí mezi nejmodernější letouny ve své kategorii, když dosáhl plné operační schopnosti teprve v minulém roce.“

Bezpilotní letoun Thales Watchkeeper WK450 vznikl na začátku tisíciletí primárně jako průzkumný letoun. Díky desetimetrovému rozpětí křídel a schopnosti operovat ve vzduchu až 17 hodin se Watchkeeper řadí mezi velké bezpilotní letouny a po modifikaci je možné jej vybavit řízenými střelami LLM Fury. Doposud jediným uživatelem tohoto letounu jsou britské pozemní síly, které disponují zhruba padesáti letouny Watchkeeper a které jej nasadily už v roce 2014 v Afghánistánu. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro