POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Polské výpravě na Mošnov bude vévodit tým Orlík

04.05.2015, 11:20

Polské letectvo naváže na loňskou rozsáhlou prezentaci v rámci zvláštního partnerského státu a opět se na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR ukáže ve velkém stylu s rekordními 12 stroji. Osm z nich bude patřit akrobatické skupině Orlík.

Na rozdíl od loňska, kdy Polsko předvedlo mimo jiné všechny své nadzvukové letouny, letošek bude ve znamení turbovrtulových strojů. Kromě zmíněné skupiny Orlík vystupující s letouny PZL-130, nazývaných též Orlík, se ve vzduchu i na statické ukázce představí vrtulník SW-4. Na stojánce budou k vidění rovněž dopravní stroje An-28TD a C-295M.

Akrobatická skupina Orlík se na mošnovské letiště vrací po 15 letech. V roce 2000 se zde představila ve své české premiéře v rámci česko-polského leteckého dne, který byl jedním z prvních projektů nově vzniklého sdružení Jagello 2000 a dá se tedy považovat za jakéhosi předchůdce Dnů NATO v Ostravě. "Stejně jako se 'letecký den' na mošnovském letišti vyvinul těžko uvěřitelným způsobem, tak i skupina Orlík si za těch 15 let vydobila značné mezinárodní renomé a právem bude patřit mezi hvězdy letošního ročníku Dnů NATO," uvádí Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000. "Doufáme ale, že diváci ocení i účast dalších polských strojů, především pak dynamickou ukázku vrtulníku SW-4."

Jak letoun PZL-130, tak vrtulník SW-4 pocházejí z dílny polských leteckých konstruktérů. PZL-130 je dvoumístný vrtulový stroj, který slouží k výcviku pilotů polského letectva, jež je jeho jediným uživatelem. Skupina Orlík přiletí s osmi těmito letadly, v průběhu své historie však počet kolísal mezi pěti a devíti, osm používala dosud jen v sezoně 2013.

SW-4 Puszczyk (puštík) je lehký víceúčelový vrtulník, kterým též disponuje pouze polské letectvo a slouží rovněž k výcviku. Může být však využit pro střežení hranic, evakuační mise a další účely.

V Polsku byl na základě licence od firmy Antonov vyráběn i lehký dvojmotorový přepravní letoun An-28TD. Jediný stroj bez polského původu tak bude C-295M, původem ze Španělska, který bude v proběhu Dnů NATO sloužit jako podpůrný letoun, ale představí se spolu s An-28TD a vrtulníkem SW-4 na statice.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro