POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Polská speciální jednotka AGAT se vrací na Mošnov

20.08.2018, 15:00

Na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR se opět bude prezentovat pozemní vojenská technika tří zemí. Po Německu a USA potvrdilo účast svých vozidel Polsko, jehož jednotka speciálních sil AGAT předvede na statické ukázce svůj vozový park včetně obrněnce Oshkosh M-ATV.

S příslušníky polské speciální jednotky AGAT se mohli návštěvníci na Dnech NATO setkat již dvakrát, přičemž v minulém roce byla poprvé ozdobou jejich expozice právě vozidla Oshkosh M-ATV. Ta spadají do kategorie MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) a jsou konstruována tak, aby odolala nástražným výbušným zařízením či přepadům. Letošní ročník se ponese ve znamení návratu tohoto obrněného vozidla společně s HMMWV, Land Roverem Defenderem, čtyřkolkou Polaris nebo nově i ambulancí.

„Vzhledem k logistické náročnosti není obvyklé, aby se na veřejných akcích prezentovala pozemní technika zahraničních ozbrojených sil, a velmi si tak považujeme toho, že u nás již druhým rokem po sobě budou k vidění vozidla ze tří zemí. Polsko je navíc mimořádné tím, že zde pravidelně ukazuje techniku a výzbroj speciálních sil, které v mnoha zemích podléhají jistému stupni utajení," oceňuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Speciální síly jsou v rámci polských ozbrojených sil považovány za samostatnou ozbrojenou složku, která byla vyčleněna v roce 2007 a která přímo spadá pod náčelníka generálního štábu. Tvoří je pět jednotek, přičemž každá z nich je trénována pro jiné činnosti. Poprvé je na Dnech NATO reprezentovala jednotka Commando v roce 2014, kdy Polsko zastávalo roli speciálního partnerského státu. Samotná AGAT, jejímž hlavním úkolem je provádění diverzních akcí v týlu nepřítele s cílem narušit jeho bojovou činnost, debutovala na mošnovském letišti před dvěma lety. 
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro