POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Policie ČR zastaví útok na letiště a vyřeší i situaci s rukojmími

01.09.2021, 15:26

Policie ČR patří při Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR ke složkám nezbytným pro organizaci celé akce. Kromě toho ale patří k účastníkům zajišťující ukázky plné akce.

Policie je po armádě druhým nejvýznamnějším spoluorganizátorem celé akce. Zároveň ale na akci tradičně demonstruje svou připravenost na krizové situace. Letos se tak návštěvníci mohou těšit na dvě velké dynamické ukázky.

„Policie ČR je nedílnou součástí organizace Dnů NATO, když dohlíží na udržování pořádku v areálu i průchodnost silnic v okolí letiště,“ oceňuje předseda Jagello 2000, Zbyněk Pavlačík. „Tradičně navíc představuje oblíbené ukázky plné akce a efektů, kterými demonstrují svou připravenost řešit krizové situace kdykoliv a kdekoliv a chránit tak naši bezpečnost.“

  

Zásahová jednotka Krajského ředitelství policie MSK bude společně s kolegy z polského Krakova čelit obtížné situaci, při které se ozbrojení pachatelé zmocní autobusu a drží cestující jako rukojmí. Policisté ze zásahové jednotky jsou ale na tento scénář připraveni, a rukojmí osvobodí s využitím vrtulníku či útočné plošiny.

Také ukázka cizinecké policie bude plná akce a napětí. Během ní dojde k narušení prostoru letiště a přistávací dráhy podezřelým vozidlem. Přivolaná hlídka je donucena zakročit a dojde i ke střelbě. Během prohlídky vozu pachatelů je ale nalezen podezřelý předmět a na místo je tak přivolán pyrotechnik. Celkovou kontrolu vozidla poté dokončí psovod se svým čtyřnohým kolegou.

  

Po oba dny budou na letišti navíc přítomni policisté z oddělení služební kynologie krajského ředitelství, kteří předvedou společně s kolegy z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline a se svými služebními psy řešení různých krizových situací, například zákroky proti nebezpečným pachatelům.

Kromě dynamických ukázek se návštěvníci mohou těšit na expozici speciální pořádkové jednotky krajského ředitelství Moravskoslezského kraje, kde bude možné se seznámit s technikou a vybavením SPJ KŘP MSK.

V rámci zajištění bezpečnosti návštěvníků budou policisté stejně jako v předchozích letech připraveni rovněž na situaci, kdy se ztratí dítě nebo dojde k jiné krizové situaci. Centrálním místem činnosti těchto policistů, společně se zástupci dalších subjektů, bude stan umístěný poblíž komentátorské věže.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro