POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Po deseti letech se vrací estonské letectvo

17.08.2022, 11:21

Prezentaci pobaltských států na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR zkompletuje Estonsko, jehož letectvo se na akci představí po dlouhých deseti letech. Na premiérovou statickou ukázku vyšle transportní letoun M28 Skytruck.

Skytruck je jednou z variant letounu M28 z výroby polské společnosti PZL Mielec. Ačkoliv jsou tyto letouny pravidelně představovány na Dnech NATO polským námořnictvem, v estonských barvách se představí poprvé. 

Změna: Účast letounu M28 byla zrušena (15. září 2022).

„Estonským potvrzením účasti jsme byli velmi příjemně překvapeni, nejen proto, že tento stát nepatří mezi pravidelné účastníky naší akce a představí se teprve podruhé. Jsme rádi, že v této době přispěje k prezentaci mezinárodního společenství a euroatlantického partnerství na naši akci,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Zároveň se jedná o poměrně exkluzivní statickou ukázku, když tento letoun v estonských barvách nebývá často prezentován.“

V roce 2012 estonské letectvo na Mošnov vyslalo letoun An-2, tento typ byl však z jeho výzbroje vyřazen a nahrazen právě stroji M28. Estonsko je využívá především k přepravě osob a materiálu a k námořnímu hlídkování, kromě toho je schopen provádět i přesné bojové výsadky, bojové pátrací a záchranné mise, evakuaci a pomocné mise při katastrofách.

Estonsko obdrželo letouny Skytruck v roce 2019 od amerického letectva, které je označovalo jako C-145A. Američané tyto dvoumotorové transportní letouny předtím využívali na podporu speciálních operací v Afghánistánu a východní Africe, kdy upotřebili jejich schopnosti operování z krátké přistávací dráhy a ve vysokých nadmořských výškách. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro