POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Po čtyřech letech se na Mošnově představí finský Hornet

13.04.2018, 11:50

Návštěvníci letošního ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se mohou těšit na návrat další poutavé dynamické ukázky, o kterou se postará stíhací letoun F/A-18 Hornet finského letectva.

Finské letectvo představilo na Dnech NATO svůj F/A-18 Hornet Solo Display poprvé a zatím naposledy v roce 2014. Stejně jako tehdy, i tentokrát se zde setká se zástupcem další severské země – dánským letounem F-16.

„Finský Hornet v zahraničí vystupuje poměrně zřídka a o to více nás těší, že se F/A-18 Hornet opět představí v leteckém vystoupení, které před čtyřmi lety sklidilo u diváků velký úspěch,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. “Jeho účast považujeme za význačnou i proto, že zatímco před čtyřmi lety se na Mošnově připojil k oslavám 15. výročí od vstupu ČR do NATO, tak letos se finští zástupci rozhodli dorazit i kvůli připomínce 100. výročí Československa a jeho ozbrojených sil.“

Letouny F/A-18 Hornet byly vyvinuty jako palubní stíhací a bojové letouny pro letadlové lodě amerického námořnictva v 70. letech 20. století. Finské Hornety původně při nákupu na počátku 90. let byly určeny pouze pro stíhací úkoly a čistě obrannou roli. Po modernizacích však získaly i schopnosti útočit proti pozemním cílům. Finské letectvo v současnosti operuje s 55 jednomístnými stroji F/A-18C a 7 dvoumístnými F/A-18D, finská vláda však již uvažuje o jejich nástupci.

Na Dnech NATO nepatří dynamické ukázky letounů v F/A-18 mezi příliš časté. Naposledy měli diváci možnost vidět tento stroj v letecké ukázce před dvěma lety, kdy jeho schopnosti předvedl display team švýcarského letectva. V rámci loňského ročníku však v kanadských barvách poutal značnou pozornost návštěvníků na statické ukázce.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro