POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Patrouille Suisse míří poprvé do Česka společně s F-18 Hornet!

08.02.2016, 12:08

Letošní rok začíná pro fanoušky Dnů NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR opravdu ve velkém stylu. Po Belgii potvrdilo dvě atraktivní premiérové ukázky i Švýcarsko - do Ostravy vysílá na jubilejní 15. výročí akce akrobatickou skupinu Patrouille Suisse s nadzvukovými letouny F-5E Tiger II a rovněž Hornet Solo Display s též nadzvukovým letounem F/A-18.

Světoznámá akrobatická skupina Patrouille Suisse navíc dosud v Česku nevystupovala, na Slovensku se představila v roce 2004 na leteckých dnech SIAD. Půjde tak o její první vystoupení v bývalém Československu po 12 letech. Společná účast těchto dvou display týmů na ostravském letišti bude v této sezóně současně nejvýznamnější účastí švýcarského letectva v zahraničí vůbec.

Aktualizace (12. 9. 2016):
Účast skupiny Patrouille Suisse byla bohužel odvolána, více zde

„Již před časem se informace o účasti Patrouille Suisse a F/A-18 objevila na internetových stránkách švýcarského letectva. V rámci našich interních postupů jsme ale čekali na oficiální dopis z velitelství švýcarských vzdušných sil, který jsme již obdrželi,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "O Patrouille Suisse jsme usilovali několik let, švýcarské letectvo velmi zvažuje své zahraniční účasti, kterých je každoročně jen kolem pěti. Jsme moc rádi, že jsme se společně s fanoušky konečně dočkali, vždyť tato akrobatická skupina vznikla již v roce 1964 a Českou republiku doposud míjela," dodal Pavlačík.

Každý ze švýcarských týmů je zaměřen na prezentaci jiných schopností. Zatímco Patrouille Suisse předvádí let v přesných formacích a tzv. slétanost všech členů, Hornet Solo Display na místo toho ukazuje limity výkonu letounu.

Všechny stroje Patrouille Suisse jsou opatřeny atraktivním nátěrem v červenobílých švýcarských národních barvách. Zajímavostí je, že právě díky tomuto výraznému nátěru jsou letouny skupiny Patrouille Suisse využívány při výcviku pilotů pro tahání cvičných cílů. Kromě vystupujících strojů F-5E díky skupině Patrouille Suisse na Mošnov dorazí i Pilatus PC-6, rovněž v týmových barvách, který slouží jako doprovodný letoun a přepravuje velitele, komentátora a pozemní personál skupiny.

"Jsme rovněž rádi, že se akrobatická skupina na ostravské letiště vrátí po dvouleté pauze. Jejich vystoupení jsme viděli na Air Payerne 2014, věříme, že se bude libit," doplnil Pavlačík.

Díky této švýcarské účasti a nedávno oznámeným vystoupením belgického letectva v podání skupiny Red Devils a F-16 Solo Display tak jsou už v polovině února na nadcházející Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR potvrzeny čtyři velmi atraktivní dynamické ukázky. „Mít potvrzenou takovouto účast takto brzo, to jsme za celou historii akce nezažili a nedá se to vysvětlit jinak než díky renomé, které si v předchozích letech vydobyla,“ dodává Pavlačík.

Přestože se v obou případech jedná o české premiéry, pravidelní návštěvníci Dnů NATO budou moci švýcarská vystoupení s čím porovnávat - dynamická ukázka letounu F/A-18 ve finských barvách patřila mezi nejoceňovanější ukázky ročníku 2014, letouny F-5 ve variantě F-5 Freedom Fighter pak využívá turecká skupina Turkish Stars, která v roce 2013 nad mošnovským letištěm vystupovala též se šesti stroji.

Švýcarský F-18 Hornet bude v pořadí již třetím, který se na mošnovském nebi představí. Vedle již zmíněné finské premiéry v roce 2014 tento výkonný a obratný bojový letoun poprvé dorazil v roce 2007 v barvách španělského letectva.

Švýcarské letectvo se zatím na Mošnově představilo jen jednou, a to v roce 2012, kdy vyslalo též pro letovou ukázku display team s vrtulníkem Super Puma.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro