POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Partnerské Švédsko: Návrat oblíbené historické letky

19.08.2021, 14:09

Speciálním partnerským státem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR 2021 je Švédsko, které využije této role k prezentaci produktů svého obranného průmyslu. Nabídne tak čtyři dynamické ukázky současných i historických letounů od firmy Saab, které doplní technika pozemních sil. Po třech letech se tak vrátí i letouny Tunnan, Draken a Viggen populární Švédské historické letky.

Koncept speciálního partnerského státu byl přijat v roce 2014 a od té doby se stal velmi úspěšnou součástí Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, která výrazně přispěla k rozvoji a obohacení akce. Historicky prvním partnerským státem se stalo Polsko v roce 2014, jež tak podtrhlo svůj mimořádný vztah s touto akcí. Hned o rok později na Polsko navázalo také Švédsko, které je nyní prvním státem, jenž se této role ujal podruhé.

Změna: Účast systému protivzdušné obrany EldE98 (IRIS-T SLS) byla zrušena (13. září 2021).


JAS-39 Gripen

„Rozhodnutí Švédska ujmout se role speciálního partnerského státu ukazuje sílu bilaterálních vztahů s Českou republikou,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Švédsko podobně jako v roce 2015 i v letošním roce pojalo svou prezentaci jako střet minulosti a současnosti, což dobře ilustruje švédská historická letka a naopak nový protivzdušný systém EldE98.“

Kromě letounů Tunnan, Draken a Viggen si svou premiérovou dynamickou ukázku si odbude nejnovější člen této vývojové řady, JAS-39  Gripen, který se ve variantách C a D objeví na dynamické i statické ukázce.

Pozemní síly představí samohybný minomet GRKPBV90 Mjölner ráže 120 mm na podvozku vozidla CV-90 z produkce BAE Systems AB. Novinkou je také systém protivzdušné obrany EldE98 (IRIS-T SLS), který byl zařazen do výzbroje teprve na jaře loňského roku.

Díky účasti Švédské historické letky se mohou návštěvníci těšit na představení celé vývojové řady proudových bojových letounů firmy Saab. Flygande Tunnan, neboli „Létající sud“, je označení pro první švédské proudové letadlo firmy Saab vyráběné po roce 1950. Poslední J29F Tunnan byl z armády vyřazen v roce 1967. Po něm začala firma Saab s výrobou SK 35C Drakena, nadzvukového stíhacího letounu. Patrně nejmladším veteránem je pak jednomístný víceúčelový bojový letoun AJS37 Viggen, který byl švédskou armádou vyřazen až v roce 2005, kdy jej nahradily stávající Gripeny.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro