POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Partnerské Rumunsko nabídne tři letové ukázky

26.07.2019, 12:38

Rumunsko jakožto letošní speciální partnerský stát Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se plánuje tuto svou roli využít naplno. Návštěvníci akce tak mohou čekat komplexní prezentaci jeho letectva, včetně dynamických ukázek stíhačky MiG-21, cvičného letounu IAR 99 Soim a vrtulníku IAR 330 Puma.

Zmíněné letouny slouží rovněž jako prezentace rumunského obranného průmyslu, který se podílel na jejich výrobě či modernizačním programu. Stejné stroje budou k vidění rovněž na statických ukázkách, kde je navíc doplní přepravní letoun C-27J Spartan. 

„Takto nabitý seznam jak dynamických, tak statických ukázek svědčí o vážnosti, s jakou Rumunsko přistoupilo k roli partnerského státu. Zejména nás těší, že se dočkáme další zajímavé premiéry v podání vrtulníku IAR 330 a že představí techniku, jež není na evropských akcích běžně k vidění,“ oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Rumunsko takto navíc výrazně přispěje k oslavám 70. let od založení Severoatlantické aliance a  kulatých výročí vstupu našich států do NATO.“ 

"Vystoupení rumunského MiGu 21 LanceR C bude bezpochyby patřit k vrcholům dynymických ukázek na letošních Dnech NATO v Ostravě. Jeho nový display pilot předvádí možnosti stroje v plné akrobatické ukázce," popisuje Jan Čadil, šéfredaktor časopisu Letectví+Kosmonautika. "IAR-99 Soim a IAR-330 v zahraničí vyjma vojenských cvičení prakticky vidět nejsou. Takže v jejich případech jde o skutečně raritní účast, ač Dny NATO již zažily představení Soimu v roce 2010."

Legendární sovětská nadzvuková stíhačka MiG-21 patřila do standardní výzbroje zemí východního bloku. Díky tomu je dosud nejvíce vyráběným nadzvukovým letounem, když jich bylo vyprodukováno přes 11 tisíc. Je to letoun určený především pro vzdušný boj, některé verze však byly upraveny pro útoky na pozemní cíle. Rumunské letouny byly modernizovány na verzi LanceR, jež mj. umožňuje použití západní munice, počítá se však s jejich vyřazením a nahrazením americkými stroji F-16.

Oproti tomu dvoumístný cvičný IAR 99 Șoim byl kompletně vyvinut a vyráběn rumunskou společností Avioane Craiova a najdeme jej pouze ve výzbroji Rumunska. V 90. letech byl modernizován, aby odpovídal požadavkům na výcvik pilotů LanceRů, v současnosti pak probíhá vývoj dalšího modernizovaného prototypu. IAR 99 však nemusí plnit pouze funkci cvičného letounu a lze jej také využít pro leteckou podporu nebo průzkum. 

Svou bojovou verzi SOCAT představí rovněž vrtulníky IAR 330, jež jsou licenční verzí francouzsko-britského vrtulníku SA 330 Puma. Společnost Industria Aeronautică Română je vyrábí již od roku 1974, ozbrojená verze SOCAT vznikla ale až v 90. letech. Výzbroj tohoto vrtulníku tvoří 20mm kanón, dva kulomety ráže 7,62 a až 8 protitankových střel nebo rakety typu vzduch-vzduch. Rumunsko využívá zhruba 60 kusů vrtulníků IAR 330, mimo něj má IAR 330 ve výzbroji také Keňa, Spojené arabské emiráty či Súdán.

Pouze dvoumotorové střední transportní letouny C-27J Spartan tak neprošly rumunskými továrnami, ale pochází z dílny italské firmy Alenia Aeronautica. Primárně slouží k přepravě personálu a techniky do zahraničních operací, existují ale i další specializované varianty. Letoun C-27 Spartan můžeme nalézt ve výzbroji mnohých států NATO, kromě Rumunska, Slovenska a Litvy je využíván také Spojenými státy, Itálií či Řeckem.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro