POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Německý A400M podruhé v historii na Dnech NATO

10.09.2019, 18:30

Tři roky po jeho premiérové účasti na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR vysílá německé letectvo na statickou ukázku přepravní letadlo A400M Atlas. Ten patří k nejnovější technice, kterou Německo může nabídnout.

Vzhledem k vytíženosti těchto letounů v rámci jejich operačního nasazení je účast A400M na podobných akcích stále vzácná. Statická ukázka transportního letounu Airbus A400M tak zároveň doplňuje již potvrzenou účast vrtulníku EC-135, víceúčelového letounu Panavia Tornado nebo tanku Leopard 2.

„Letoun A400M patří mezi nejmodernější evropské vojenské letouny. Letos uplynulo teprve 10 let od prvního letu a pět let od zařazení do výzbroje německého letectva, a stále jej tak můžeme považovat za novinku,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „O to více nás tak těší, že jej můžeme po třech letech znovu přivítat na naší akci, zvláště po jeho zrušené účasti z roku 2017.“

A400M Atlas je čtyřmotorový turbovrtulový taktický přepravní letoun se strategickými schopnostmi vyvinutý společností Airbus ve spolupráci s některými aliančními státy. Mezi jeho specifika patří protichůdně otáčející se vrtule, což zlepšuje jeho letové vlastnosti. Německo nyní disponuje třiceti stroji a postupně jimi plánuje nahradit mimo jiné dosluhující letouny Transall C-160. A400M můžeme nalézt také ve výzbroji Francie, Španělska, Velké Británie či Turecka.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro