POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Německé námořnictvo ukáže svou leteckou výbavu

12.05.2016, 14:40

Díky statusu speciálního partnerského státu se mohou návštěvníci 16. Dnů NATO v Ostravě & 7. Dnů Vzdušných sil AČR na rozsáhlou prezentaci německého námořnictva, které na mošnovském letišti představí tři typy letounů, které má aktuálně ve výzbroji - průzkumný letoun P-3C Orion a záchranářské vrtulníky Sea King i Sea Lynx.

Německo se tak ujalo role partnerského státu opravdu ve velkém stylu. Přestože stále probíhají jednání s letectvem, pozemními silami a nearmádními složkami, již nyní je jasné, že jeho prezentace bude opravdu mimořádná.

"Německé námořnictvo na Mošnov  posílá tři z celkových čtyř svých typů letounů, což svědčí o tom, jak velkou váhu Německo přikládá svému partnerskému statusu. Navíc se nejedná o účast jen rozsáhlou, ale i velmi zajímavou např. z hlediska premiér," uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Kromě vrtulníku Sea King, který byl u nás k vidění již v roce 2014, se zde ostatní stroje představí poprvé. V případě Orionu se bude jednat dokonce o dvojitou premiéru, protože tentýž letoun představí i norské letectvo."

Čtěte také: Partnerským státem letošního ročníku Dnů NATO bude Německo

Letecká složka německého námořnictva má dvojí úlohu. Jednak provádí letecký průzkum a jednak poskytuje pomoc plavidlům v nouzi. K průzkumu a ochraně výsostných vod slouží především letouny P-3C Orion, které jsou vybaveny detektorem ponorek i protiponorkovou výzbrojí. Pro průzkum mohou sloužit i víceúčelové vrtulníky Sea Lynx, které mohou operovat z frigat a křižníků a které lze využít i pro výsadky na jiná plavidla. Německo jej mělo představit na Mošnově už před rokem, byl však kvůli technickým důvodům odvolán. Přesto tento stroj návštěvníci loňských Dnů NATO mohli spatřit, a to díky britskému námořnictvu, jež jej vyslalo dokonce na letovou ukázku.

Oproti tomu helikoptéry Sea King vzhledem ke své velikosti operují z pozemních základen a jejich primárním účelem jsou pátrací a záchranné operace, evakuace, pomoc při katastrofách a taktická přeprava. Přesto mohou být vybaveny i protilodními raketami a účastnit se tak bojové činnosti.

Všechny letouny německého námořnictva se na letošních Dnech NATO představí na statické ukázce.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro