POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Německé námořnictvo se ukáže v historicky nejsilnější sestavě

28.07.2022, 09:04

Hned pět letounů a vrtulníků na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR letos vyšle německé námořnictvo. Návštěvníci akce se tak mohou mimo jiné po šesti letech těšit na návrat průzkumného letadla P-3C Orion. 

Prezentace německého námořnictva je součástí rozsáhlé účasti německých ozbrojených a bezpečnostních složek. Již dříve jsme oznámili potvrzenou techniku pozemních sil v čele s tankem Leopard 2A a vrtulníkem NH90. Námořnictvo plánuje na statických ukázkách představit průzkumné letouny P-3C Orion a Do-228 a vrtulníky EC-135, Sea Lynx a Sea King. Zdaleka přitom stále nepůjde o kompletní německou účast.

Změna: Účast vrtulníku Sea King a hornoplošníku Do-228 byla zrušena (13. září 2022).

„O bezprecedentní podpoře Německa směrem k naší akci již bylo řečeno mnoho, a přesto nás opakovaně překvapují způsobem, jakým překonávají sebe sama. Jsme pochopitelně rádi, že to bude i případ letošního ročníku, navíc když opět na mošnovském letišti přivítáme i letoun Orion, jejž jsme mohli vidět pouze v roce 2016,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Doufejme ale, že jej neuvidíme naposledy, protože německé námořnictvo již počítá s jejich nahrazením v následujících letech.“

P-3C Orion je námořní průzkumný letoun vyvinutý speciálně pro detekci ponorek. K té slouží detektor magnetických anomálií umístěný ve výrazném prodloužení ocasu, odhalené ponorky pak může zneškodnit torpédy či hlubinnými minami uloženými v trupu. Může však být využit i k podpoře pozemních operací či k monitorování životního prostředí a přírodních zdrojů, což patří i mezi úkoly pro druhého představovaného letounu, Do 228. 

Pro průzkum slouží i víceúčelové vrtulníky Sea Lynx, které mohou operovat z lodí a které lze využít i pro výsadky na jiná plavidla. Oproti tomu helikoptéry Sea King vzhledem ke své velikosti operují z pozemních základen a jejich primárním účelem jsou pátrací a záchranné operace, evakuace, pomoc při katastrofách a taktická přeprava. Oba tyto typy mají být brzy též nahrazeny, a to za různé varianty vrtulníku NH90.

Sestavu námořnictva pak uzavírá užitkový vrtulník EC-135, i tak se ale nebude jednat o veškerou leteckou techniku představenou německými silami. Stále probíhají jednání, další technika může být doplněna, s účastí na Dnech NATO počítá rovněž německé letectvo, o které budeme též dále informovat. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro