POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Německá armáda nabídne těžkou techniku i premiéru vrtulníku

02.06.2022, 07:58

Rozsáhlé zastoupení na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR již tradičně připravují ozbrojené síly Německa. Jeho pozemní armáda na Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos vyšle obrněnou techniku v čele s tankem Leopard 2, v premiérové dynamické ukázce představí i svůj vrtulník NH90.

Německé bezpečnostní a ozbrojené síly se na mošnovském letišti každoročně představují v mimořádném rozsahu a každý rok připraví i něco nového. Na mošnovské letiště se opět chystají hned čtyři armádní složky - letectvo, námořnictvo, pozemní síly i síly podpory. Zatímco detaily účasti prvních dvou jmenovaných jsou stále předmětem jednání, pozemní vojsko nabídne hned čtyři obrněná vozidla a dva vrtulníky NH-90, jež pod něj spadají. Návštěvníci Dnů NATO se tak letos mohou těšit na premiérovou letovou ukázku tohoto transportního vrtulníku, druhý kus bude umístěn na statické ukázce, na níž si budou moci zblízka prohlédnout i těžký tank Leopard 2A, pásové obrněné vozidlo Puma, kolový transportér Boxer a samohybnou houfnici PzH 2000.

zdroj: Německé ozbrojené síly


Leopard 2


Panzerhaubitze 2000

„Úroveň podpory, jaké se naší akci dlouhodobě dostává ze strany představitelů německých ozbrojených sil, je naprosto jedinečná, a nás velmi těší, že díky ní můžeme na Dnech NATO prezentovat česko-německou spolupráci. Letos bude německá prezentace okořeněná i oznámením české armády o plánovaném pořízení německých tanků Leopard 2, takže si naši návštěvníci budou moci prohlédnout budoucí výzbroj našich vojáků,“ oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Kromě pozemních sil svá specializovaná vozidla představí i německé Síly podpory, v dalších týdnech pak oznámíme leteckou techniku, již představí německé letectvo a námořnictvo.“ 

Prezentovaná vozidla slouží rovněž jako ukázka německého obranného průmyslu, ač vrtulníky NH90 a kolová vozidla Boxer vznikla v mezinárodní spolupráci. Do zpráv se v nedávné době dostaly i houfnice PzH 2000, když Německo sedm kusů darovalo Ukrajině na podporu její obrany před ruskou agresí. V současné době již probíhá výcvik ukrajinských posádek. Tyto houfnice mají dostřel až 36 kilometrů, nabízejí výbornou ochranu posádky a díky pásovému provedení i výborný pohyb v terénu.

Tanky Leopard 2 se pak dostaly do zpravodajství díky plánovanému přezbrojení české armády, jež Ukrajině poskytne své tanky T-72. Nyní modernizované verze Leopardů 2 slouží v armádách téměř 20 zemí a další si je objednávají, zpravidla právě jako náhradu za dosluhující sovětské typy. Česká armáda zvažovala i pořízení pásových vozidel Puma, jež jsou považována za bojové vozidlo pěchoty s nejlepší ochranou posádky. Ta byla jednou ze zvažovaných možností jako náhrada za vyřazovaná vozidla BVP-2, ovšem konsorcium PSM z tendru odstoupilo ještě před jeho zrušením. 

Kolové obrněné vozidlo Boxer je pak unikátní svou koncepcí modulárních kabin, díky níž je možné během 20 minut změnit jeho konfiguraci na bojovou, ambulantní, velitelskou, opravárenskou či další. I díky tomu již kromě německé armády slouží v ozbrojených silách Nizozemí, Austrálie či Litvy, příští rok je do výzbroje začne zařazovat i Velká Británie.

Podobný modulární koncept, kdy lze stroj uzpůsobit pro konkrétní roli, nabízí i vrtulník NH-90, který německá armáda využívá pro taktickou přepravu vojáků a materiálu, ale také k přepravě nemocných a raněných a k podpůrným výsadkovým operacím či pro pomoc při mimořádných událostech a katastrofách.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro