POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Na svou první show nad Mošnovem míří skupina Patrouille Suisse

11.02.2022, 08:05

Tradičně již v zimních měsících roku se hlásí první zahraniční účastníci následujících Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, a tentokrát začínáme ve velkém stylu. Švýcarské letectvo, jehož zástupci při každé své účasti na Letišti Leoše Janáčka Ostrava předvedli úžasnou show, vysílá na premiérové vystoupení akrobatickou skupinu Patrouille Suisse.

Historie této skupiny sahá do roku 1964, od roku 1995 létá na strojích F-5E Tiger II s atraktivním nátěrem ve národních barvách. Na českém území naposledy tato skupina vystoupila v roce 2017 v rámci Dnů otevřených dveří letiště Čáslav. 

Na mošnovské letiště se tak vrátí akrobatická skupina po dvouleté pauze, kdy naposledy se zde představil PC-7 Team právě ze Švýcarska, jenž mimo jiné zaujal i kombinovaným průletem s letounem F/A-18 Hornet.

„Švýcarské letectvo si na Dnech NATO vybudovalo díky atraktivním dynamickým ukázkám výbornou pověst, naposledy k ní přispělo vystoupení vrtulníku Super Puma, a velmi nás těší, že letos budeme moci návštěvníkům poprvé nabídnout poslední švýcarský display team, jenž zde dosud nevystupoval,“ uvádí předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „Patrouille Suisse patří mezi jednu z mála akrobatických skupin využívající nadzvukové letouny. Měla se s nimi u nás představit již v roce 2016, kdy však svou účast bohužel odvolala, a tak jsme z těchto skupin mohli dosud vidět pouze Turkish Stars, létající rovněž na strojích typu F-5,“ doplňuje Pavlačík.

Lehký stíhací letoun F-5 byl vyvinut na základě soukromé iniciativy firmy Northrop, jež chtěla přinést letoun s nízkými náklady na pořízení i provoz jako atraktivní exportní alternativu k větším letounům, například F-4 Phantom II. Samotná F-5 byla vyráběna ve dvou základních verzích – původní F-5A Freedom Fighter a modernizované F-5E Tiger II. Celkem bylo vyrobeno 2600 kusů všech verzí letounu, které byly vyváženy do zemí NATO, ale i dalším americkým spojencům. Celkem byl využíván ve 26 zemích světa, přičemž ve službě v mnoha z nich zůstává dodnes.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro