POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Na Mošnově se setkají tři Spartany, ten svůj vyšle i Rumunsko

15.08.2018, 13:06

Letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR přinese setkání hned tří dopravních letounů C-27J Spartan na statické ukázce. Účast těchto strojů již dříve přislíbilo Slovensko a Litva, nově je dalším potvrzeným účastníkem rumunské letectvo.

Na Dnech NATO byl transportní letoun C-27J Spartan v rumunských barvách premiérově k vidění již v roce 2012, naposled se pak návštěvníkům na mošnovském letišti představil před dvěma lety. Obdobný návrat se týká i stroje z řad litevského letectva, naopak Slovensko se bude se Spartanem prezentovat úplně poprvé.

„Rumunská účast na letošním ročníku Dnů NATO je bohužel poznamenána tragickou nehodou stíhacího letounu MiG-21 z minulého měsíce, jež se měl u nás původně objevit i v dynamické ukázce. Přestože jsme se poté snažili zajistit jeho prezentaci alespoň na statice, účast tohoto stroje byla vzhledem k daným okolnostem zrušena pro všechny letošní letecké akce s výjimkou domácí airshow v Bukurešti,“ vysvětluje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „Návštěvníci však o účast Rumunska nepřijdou, navíc budou mít možnost srovnat divácky oblíbený transportní letoun Spartan napříč hned třemi letectvy,“ dodává Pavlačík.

Dvoumotorové střední transportní letouny C-27J Spartan z dílny italské firmy Alenia Aeronautica primárně slouží k přepravě personálu a techniky do zahraničních operací, některé z nich jsou speciálně upraveny pro plnění role námořního hlídkového letounu. Středoevropské a východoevropské země si pak Spartany pořizují jako náhradu za zastaralé stroje sovětské provenience. Kromě již zmíněné trojice zemí s nimi mimo jiné operuje i italské letectvo, které jej na Dnech NATO představilo naposled v loňském roce v rámci leteckého vystoupení.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro